De etalage van het museum Voorschoten, op de achtergrond het doopvond uit de Kruispunt kerk. Foto: Vsk
De etalage van het museum Voorschoten, op de achtergrond het doopvond uit de Kruispunt kerk. Foto: Vsk Foto:

Museum nog dicht maar in de etalage veel te zien

Het museum Voorschoten is gesloten, op dit moment is het nog niet bekend wanneer het museum weer geopend zal zijn. Wij adviseren u de website museumvoorschoten.nl in de gaten te houden voor informatie over de heropening.

Dat neemt niet weg dat nu je niet naar binnen kan, het voor de wandelaars op de Voorstraat toch leuk is om even voor de etalage van het museum stil te staan. Er zijn nu nu diverse maquettes te zien, zoals het rijtje huizen en gebouwen van de Voorstraat. Deze zijn tussen 1993 en 2006 gemaakt door de heer W.G.F. Terborgh, voor de Voorschotense Modelspoor Vereniging. De schaal van de huisjes is 1:87.

Ook ziet u een maquette van de Laurentiuskerk die is gemaakt door de heer J.J. Trippe, op een schaal van 1:100. De ‘echte’ kerk werd in 1866 gebouwd aan de Leidseweg in Voorschoten.

Een nieuwe aanwinst in de etalage van het museum is het doopvont uit de Kruispuntkerk, vervaardigd door Albert Boesveld in 1958. Het gebouw is niet meer in gebruik als kerk. Het museum heeft het doopvont in bruikleen gekregen.

Quilt expositie Vlietsteek
Binnen in het museum wacht de quilt expositie van de Vlietsteek tot de bezoekers weer binnen mogen komen. Zodra het museum weer open mag zijn kunt u de prachtige kleurrijke quilts die zijn gemaakt door de dames van de Vlietsteek bewonderen. De grote zaal van het museum is gevuld met veel kleurrijke werken in verschillende formaten die de quiltgroep de afgelopen 15 jaar heeft gemaakt. Er zijn klassieke quilts, abstracte werken, maar ook quilts met een duidelijke voorstelling en werken die een verhaal vertellen.

De techniek van het quilten gaat terug tot de Romeinen. Het woord quilt komt van het Latijnse culcita, dat ‘gevulde zak’ betekent. Vooral Noord-Amerika kent een rijke traditie. Het begon zo’n 300 jaar geleden met de emigranten uit Europa, die de technieken meenamen naar hun nieuwe vaderland. Men gebruikte de quilts als deken. Speciale gebeurtenissen als een bruiloft of een geboorte vormden de aanleiding voor het maken van een quilt.
In 1976, bij de viering van het tweehonderdjarig bestaan van de Verenigde Staten van Amerika stonden er demonstraties quilten op het programma. Zo werd deze techniek herontdekt door het grote publiek.