De initiatiefnemers van het burgerinitiatief MFCA reageren op berichten in de media. Foto: PR
De initiatiefnemers van het burgerinitiatief MFCA reageren op berichten in de media. Foto: PR Foto:

Burgerinitiatief teleurgesteld: reactie gemeente blijft uit

Een artikel in de regionale media waarin de gemeente een enthousiast plan schetst over de verbouwing van de bibliotheek tot een multifunctionele culturele accommodatie, is bij de deelnemers van het burgerinitiatief in het verkeerde keelgat geschoten. Zij reageren:

Half mei hebben wij, initiatiefnemers het rapport ‘Met een bruisend centrum wonen in een attractief, duurzaam en cultureel Voorschoten' ingediend bij de gemeente. Hiermee hebben wij belangeloos willen aangeven mee te willen denken, maar hebben nog steeds geen reactie ontvangen. Wel lazen wij in de media een bericht waarin opmerkingen over ons plan worden gemaakt. Het plan wordt slecht genoemd en er is kritiek op de berekeningen, zonder dat men weet welke deskundigheid betrokken is geweest bij het financiële deel van het rapport. Het artikel doet ongefundeerde afbreuk aan ons rapport. De voorzitter van de bibliotheek noemt hierin de bouwkosten van de kruispuntlocatie 9 tot 10 miljoen. Dat klopt niet want in ons rapport zijn heel andere en veel lagere bedragen genoemd. Zelfs lager dan die voor de bibliotheekverbouwing en met meer vierkante meters op de Kruispuntlocatie. Genoeg plek voor cultuurverenigingen en organisaties. Er moet schijnbaar nog veel gerekend worden om de financiering rond te krijgen. Begrijpelijk want bij een vérbouwing wordt meer financieel risico gelopen dan bij nieuwbouw.
In het betreffende artikel wordt over de meerwaarde van de bibliotheek voor het dorp gesproken. Dat klopt maar voor een deel want vanuit de muziek-, toneel- en koorverenigingen komt het signaal dat de bibliotheekvariant voor hen juist niet geschikt is. In het burgerinitiatief is ook hiervoor een onderbouwing gegeven ten behoeve van de kruispuntlocatie.
Maar in alle artikelen en discussies in de media, wordt hierbij aan voorbij gegaan. In ons rapport zijn we ook ingegaan op vragen als wat er nodig is voor een bruisend centrum, het tekort aan woningen, optimaal belang van ondernemers, een betere locatie voor de bibliotheek en parkeerproblemen in de wijk. Daarnaast is gefundeerd aangegeven dat de Kruispuntkerk niet de status van monument verdiend. Wij willen nog steeds een eerlijke kans voor een diepgaande afstemming, samenwerking zonder vooraf ingenomen standpunten en vanuit een eerlijk en volledig verhaal. De gemeente heeft inmiddels de vereiste ondersteuningen voor een burgerinitiatief ontvangen. Insturen kan nog steeds via email: burgerinitiatief.mfa.voorschoten@hotmail.com.
Willem Snoeker Burgerinitiatief