Martin van der Ham is geboren in  Het Wapen. Horeca zit hem in het bloed: 'Ik hou van het gastvrije, van de afwijkende werkuren en ik kan mijn creativiteit kwijt door leuke ideeën te bedenken. Foto: VSK
Martin van der Ham is geboren in Het Wapen. Horeca zit hem in het bloed: 'Ik hou van het gastvrije, van de afwijkende werkuren en ik kan mijn creativiteit kwijt door leuke ideeën te bedenken. Foto: VSK Foto:

Ontmoeting bij
de Dorpspomp

In vroeger tijden ontmoette men elkaar bij de Dorpspomp aan de Voorstraat. Die traditie heeft de Voorschotense Krant in ere hersteld. Studente Rosanne Peters interviewt deze maand Martin van der Ham.

Naam: Martin van der Ham
Leeftijd: 57
Functie: eigenaar restaurant

Het Prentenkabinet
Status: getrouwd

Waar ben je geboren en
opgegroeid?

“Ik ben geboren en opgegroeid boven Het Wapen van Voorschoten met uitzicht op de pomp. Mijn ouders zijn zo’n 30 jaar eigenaar van restaurant het Wapen geweest, samen met het hotel, het verhuurbedrijf en de slijterij. Destijds zag de Voorstraat er heel anders uit. Naast ons zat de slager. Tafels en stoelen hadden we alleen op de overdekte veranda en aan de andere kant, op de Schoolstraat was een klein terras, naast het Greenway Theater, dat mijn ouders toen ook nog beheerde. Nu is dat het voormalige pand van de Rabo-bank. In 1976, toen ik 12 jaar oud was, heeft mijn vader de pacht opgezegd omdat het onderhoud te duur werd. Hij zocht en vond daarna een andere baan maar ik wist toen al dat ik zelf later ook de horeca in wilde.”
Ben je door het werk van je ouders de horeca in gegaan?
“Mijn liefde voor de horeca heb ik zeker te danken aan mijn tijd in Het Wapen. Samen met mijn drie broers werkten we allemaal mee. Ik was de jongste, dus hielp ik mijn moeder met het schoonmaken van de hotelkamers en het restaurant.

'Mijn vader waarschuwde voor de lange uren en het harde werken'

Mijn vader had mij van jongs af aan al gewaarschuwd voor de lange uren en het harde werken en raadde me aan een vak te leren. Aan de LTS heb ik de opleiding tot elektro monteur gevolgd maar ben daarna mijn eigen weg gegaan. Ik werkte in verschillende horecazaken, haalde mijn diploma’s en begon op mijn 32e mijn eigen zaak ‘De Koekop’ in Leiden. Zo’n twintig jaar geleden heb ik Het Prentenkabinet in Leiden overgenomen en nu verhuur ik al een tijdje De Koekop en ‘t Regthuys in Wassenaar. Dat ik jaren geleden de keuze heb gemaakt mijn horecadroom werkelijkheid te laten worden en een eigen zaak heb geopend is iets waar ik nog steeds ontzettend blij mee ben. Ik hou van het gastvrije van het vak, van de afwijkende werkuren en ik kan mijn creativiteit kwijt door leuke ideeën te bedenken. Zo kun je bij Het Prentenkabinet dineren in een Volkswagenbus, culinair varen in een bootje en ’s winters heerlijk eten in een iglo.”

Wat doe je naast je werk nog?
"Bij lunchroom Hof van Sijthoff in Leiden geef ik mensen met een verstandelijke beperking les in bijvoorbeeld gastontvangst en het bedienen van gasten. Ik haal er veel voldoening uit en ontmoet op deze manier ook geschikte stagekandidaten voor in de keuken van Het Prentenkabinet. Ook op de vakschool KTS in Voorhout, waar ik examens afneem, kom ik in aanraking met leerlingen die ik verder kan helpen. Het is ontzettend leuk om te doen én helpt mij met het vinden van goed personeel, iets wat niet altijd makkelijk is.”

Afbeelding