Foto van het ganzenbordspel dat werd gemaakt in het Jappenkamp door de ouders van Annelies Oldeman. Foto: Mo van der Werf
Foto van het ganzenbordspel dat werd gemaakt in het Jappenkamp door de ouders van Annelies Oldeman. Foto: Mo van der Werf Foto:

Lovende reacties voor Indische families in Voorschoten'

‘Wauw, wat mooi!’, was de eerste reactie van de Indische families die zaterdag 10 april j.l. het boek ‘Indische families in Voorschoten’ voor het eerst in handen kregen.

door: Nico Fennes, Life in Letters

De omslag met een kunstwerk van Shelly Lapré sprong direct in het oog. De verhalen van de 18 Indische families zijn evenzo indrukwekkend. Dat het zo’n fraai en omvangrijk werk zou worden hadden de Indische families, die ik in aanloop naar het boek interviewde, niet verwacht. Met een praatje waarin we kort het boek bespraken, een kop koffie, spekkoek van oma Miet en krontjong muziek op de achtergrond, reikten wij het boek aan de families uit. Eén voor één kwamen zij er op afspraak voor langs. Telkens sloegen we het boek open naar het verhaal van de betreffende familie en dan zagen wij de verwondering in de ogen.

Verbazing was er ook over de kwaliteit van het beeldmateriaal. Enkele van oorsprong relatief kleine foto’s zijn opgewaardeerd tot paginavullende afbeeldingen, zoals de foto van het authentieke ganzenbord dat door de ouders van Annelies Oldeman in het jappenkamp is getekend of de sfeerfoto uit de jaren 50 waarop de familie Berk gezellig rond een tafel bijeenzit.

Inmiddels heeft het boek zijn weg naar enkele honderden lezers gevonden. Een greep uit de reacties op sociale media: ‘Wat mooi en interessant, maar ook indringend om de achtergrondverhalen te lezen van Indische families die ik ken of van leeftijdgenoten waarmee ik op school heb gezeten. Het is niet zomaar een boek met mooie, trieste en hilarische verhalen, maar een document over Indische gezinnen die de Japanners en de zelfstandigheid van Indonesië hebben bevochten. De complimenten voor de prachtige vormgeving.' ‘Erg mooi boek en prachtig uitgevoerd. Wel heftig om te lezen!' ‘Best trots en dankbaar, dat Life In Letters ons de gelegenheid gaf het verhaal van mijn familie te vertellen.' ‘Indrukwekkend en aansprekend door alle herinneringen die ik eraan bewaar.' ‘Écht een aanrader. Heb ervan genoten en sommige verhalen meerdere keren gelezen. De vele foto's bij alle families maken het verleden zó tastbaar.’

Dit imponerende boek is te bestellen op Life-In-Letters.nl en in Voorschoten verkrijgbaar bij Primera, de Kler en The Readshop.