Een groene omgeving met een veelheid aan bloemen, planten, sloten en vijvers is van levensbelang voor onze gezondheid, aldus de OGLV. Foto: PR
Een groene omgeving met een veelheid aan bloemen, planten, sloten en vijvers is van levensbelang voor onze gezondheid, aldus de OGLV. Foto: PR Foto:

Wat doen wij met de natuur en wat doet de natuur met ons?

Door corona zijn we anders gaan denken over onze omgeving. Omdat winkels, cafés, terrassen, sportscholen gesloten waren en als maar thuiszitten op de zenuwen ging werken, ontdekten we onze woonomgeving weer, de helende werking van groen, planten, bloemen, struiken en vogelzang.

Peter Dordregter,
voorzitter Groencommissie OGLV

Wij boffen met onze groene gemeente, met zijn vele wandelmogelijkheden, plantsoenen, bloemen, parken, bomen en watergangen. We ontdekten wat de natuur in onze omgeving voor ons betekent. Ons woongenot en onze kracht om corona te overleven hangt af van de kwaliteit van onze woonomgeving. Daarom is natuur-inclusief bouwen belangrijk. Bouwen is niet stapelen van stenen en neerleggen van straten met woningen erlangs. Een groene omgeving met een veelheid aan bloemen, planten, sloten en vijvers is van levensbelang voor onze gezondheid, lichamelijk en geestelijk. Dorp en stad zijn landschappen, waar de natuur kansen ziet. Vogels en vleermuizen zijn huizen rotsen met beschuttings- en nestelmogelijkheden. Tuinen leveren insecten en vogels voedsel, nectar, stuifmeel en materiaal om nesten te bouwen. Hoe natuurlijker een tuin, hoe minder tegels, hoe meer biodiversiteit kansen krijgt. We weten toch dat het met veel insecten en bovenal de gewone bijen niet goed gesteld is.
Als huizen- en tuinbezitters kunnen we helpen de biodiversiteit te vergroten. Bij nieuwbouw is het verplicht dat vogels zich erin kunnen nestelen. De gemeente zorgt ervoor dat bijen en andere insecten aantrekkelijke planten aantreffen en ze regelt het maaien zodat er altijd beschutting en voedsel voor insecten, vogels en kleine knaagdieren blijft. Bovenal moeten we ons wapenen tegen hevige regenbuien en droogte. Watergangen en vijvers zijn nodig om water op te vangen en samen met bomen te zorgen voor verkoelende verdamping bij grote hitte.

Tuinbezitters kunnen helpen water vast te houden. Bevrijd je tuin te van de vele tegels, zodat het regenater niet in te grote hoeveelheden ineens naar het riool stroomt, een waterton kan het water van de dakgoot opvangen. Groen en biodiversiteit zijn belangrijk voor onze gezondheid. Mensen die in een groene omgeving wonen blijken langer te leven en langer gezond te blijven. Natuur-inclusief bouwen is natuur-inclusief wonen, een opdracht voor iedere inwoner van ons dorp. Het is gewoon van levensbelang.