Burgemeester Stemerdink krijgt uit handen van museumvoorzitter Hans Rasch het eerste herdrukte boekje. Foto: PR
Burgemeester Stemerdink krijgt uit handen van museumvoorzitter Hans Rasch het eerste herdrukte boekje. Foto: PR Foto:

Boek 'Vestigt u te Voorschoten' uit 1932 opnieuw gedrukt

Museum Voorschoten werd in 2016 opgenomen in het Museumregister. Ter gelegenheid van het eerste lustrum als geregistreerd museum heeft het bestuur het boekje ‘Vestigt u te Voorschoten’ uit 1932, opnieuw laten drukken. Het boekje was destijds bedoeld om forensen over te halen in Voorschoten te komen wonen. Het eerste exemplaar van de herdruk was dan ook voor de nieuwe burgemeester Nadine Stemerdink.

‘Gelegen in het hart des lands aan den oudsten en drukst bereden spoorweg, de lijn Amsterdam – Rotterdam, geniet Voorschoten toch niet díe bekendheid, als waarin verscheidene plaatsen van geringer zielenaantal zich mogen verheugen’. Met deze fraaie zin opent het boekje ‘Vestigt u te Voorschoten’, een gids over de geschiedenis van het dorp, de ligging, verbindingen, bronnen van bestaan, gemeentebestuur, onderwijs, kerkgenootschappen etc. De geschiedenis gaat van de Romeinse veldheer Corbulo, via het krijgsrumoer in de middeleeuwen en Leidens Ontzet (de Spanjaarden lagen in Voorschoten) naar de Napoleontische tijd begin 19e eeuw. De 'ijzeren weg' (spoorlijn) wordt besproken en het verhaal gaat verder tot aan de rustiger tijden van het begin van de 20e eeuw. Er is een overzicht van de kosten voor 'Electrisch licht en Kracht' evenals voor gas en water. Het Postkantoor, scholen en kerken worden aangeprezen.

De advertenties van bedrijven en kantoren hebben namen die nu nog bekend zijn zoals Hotel-Café-Restaurant 'Deurloo', 't Wapen van Voorschoten: het pension voor kort en langer verblijf. De kamers hebben stromend water, kunnen gemeubileerd of ongemeubileerd worden gereserveerd. Er worden zelfs auto's verhuurd en je kunt er auto's stallen. Ook Schildersbedrijf Van Aken en A. Verhoog, luxe brood-, koek- en banketbakkerij aan de Treubstraat 15 worden genoemd. Kweekerij 'Boschgeest' Fa. Gebr. Bouw is een boom- en rozenkweekerij. Zij zijn 'de ontwerpers en uitvoerders der aanlegwerken bij het Raadhuis, het nieuwe gedeelte van het Burg. Vernèdepark en het Pensionaat Huize Bijdorp in deze Gemeente.' Maar ook reclame voor het gemeentelijke badhuis aan het Burg. Vernèdepark. Wie een kuipbad wilde betaalde 50 cent, een douche kostte maar 15 cent en kinderen mochten voor 10 cent baden. Het badhuis was overigens alleen vrijdags en zaterdags open.

Kortom: een uniek inkijkje in het dorp van 90 jaar geleden. Het boekje is in beperkte oplage gedrukt en verkrijgbaar bij Museum Voorschoten. Meer info: museumvoorschoten.nl.