Voorschoten een 30km-dorp ?

De online enquête “De Stem van Voorschoten”, opgezet door de Alliantie Burgers Voorschoten, had als centraal thema de verkeerssituatie. Uit de eerste editie, die vorige maand werd gehouden

line enquête “De Stem van Voorschoten”, opgezet door de Alliantie Burgers Voorschoten, had als centraal thema de verkeerssituatie. Uit de eerste editie, die vorige maand werd gehouden, kwam dat als grootste pijnpunt uit de bus.

Uit de reacties blijkt te hard rijden veruit het grootste verkeersprobleem voor de deelnemers. Vooral in de Krimwijk en in Noord-Hofland, wijken waar veel kleine kinderen spelen, vinden mensen dat. Bijna een kwart van de mensen zegt eigenlijk helemaal geen probleem op verkeersgebied te hebben. Dat laat zien dat respondenten de Stem van Voorschoten niet als klaagmuur gebruiken.

Meer dan de helft van de fietsers voelt zich vaak niet veilig in het dorp. Opvallend genoeg voelen oudere mensen zich vaak in de wijk nog wel veilig, terwijl jongere mensen (ouders met kinderen?) zich vaker nergens veilig voelen. Dit roept de vraag op of Voorschoten wel veilig genoeg is voor kinderen.

De echte eye-opener van deze editie blijkt de vraag over de 30km-limiet te zijn. Meer dan 90% geeft aan voorstander te zijn van zo’n limiet, al dan niet met uitzondering van de ontsluitingswegen. Het idee voor een pilot met 30km-zones werd begin dit jaar al geopperd door collega Jeroen in zijn column, en haakt aan bij een wetswijziging die eind 2020 door de Tweede Kamer is aangenomen. Eigenlijk staat dus alles al klaar om dit in te voeren in Voorschoten.

Voor automobilisten blijkt parkeren geen enorm probleem, behalve in de Vlietwijk, Bijdorp en Noord-Hofland. Het sluipverkeer speelt vooral in de Krimwijk, de Nassauwijk en in mindere mate Noord-Hofland. De verkeersdrukte op de ontsluitingswegen is overal wel een grote ergernis.

Onze flitspeiling “Fietsen in de Schoolstraat” leverde een nipte meerderheid op voor de groep “Ja, moet kunnen”. Alleen de leeftijdsgroep 30-45 jaar, de groep ouders met kinderen, vindt het duidelijk te gevaarlijk.

Een uitgebreide analyse is te vinden op de website van de ABV. Vanaf 25 juni staat daar ook een nieuwe vragenlijst klaar. Meedoen is simpel: ga naar https://www.alliantie-burgers-voorschoten.nl/stem.html en vul de vragen in.