Helma Neppérus over wonen in Voorschoten en de politiek. Foto: Nick van Ormondt
Helma Neppérus over wonen in Voorschoten en de politiek. Foto: Nick van Ormondt Foto:

Op weg naar een bruisende gemeente

Het leven in Voorschoten wordt weer wat normaler en ook prettiger nu het corona virus echt in omvang lijkt af te nemen, zeker ook omdat steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Het is op de terrassen in de Voorstraat lekker zitten en heel wat mensen doen dat. Ik zie vaak bekenden als ik op mijn plekje bij het Wapen zit.

Het leven wordt dus weer wat aardiger, voor jong en oud, scholen gaan weer open en we mogen elkaar weer wat meer bezoeken. Het wordt ook voor ondernemers weer prettiger. Zij kunnen weer zaken doen en willen dat ook. Daar past mooi bij dat de gemeenteraad net akkoord is gegaan met de plannen van het College waarin creatieve ondernemers meer ruimte krijgen om ons centrum te laten bruisen. Zo kunnen we als Voorschoten echt verder komen. Dat is ook nodig want in andere plaatsten zit veel concurrentie, waarvan het nieuwe reusachtige winkelcentrum in Leidschendam er één is.

Eigen dorp
Maar ik doe het liefst mijn boodschappen in ons eigen dorp en laat als er wat aan mijn huis moet gebeuren, dat ook het liefst door een bedrijf uit Voorschoten doen. Dat geldt voor het jaarlijks controleren van de verwarming, maar ook voor mijn zonnepanelen die door Van Os zijn geplaatst. Het is essentieel dat ondernemers kansen krijgen en laat de gemeente zorgen dat er geen lastenverzwaringen komen. Op een hogere OZB zit niemand te wachten.

En dat brengt mij bij het punt dat, als we zonnepanelen willen plaatsen, we dat vooral op ons eigen dak moeten laten doen in plaats van in een weidegebied. Het amendement van de VVD om de Papenwegse polder en de Duivenvoorde-corridor te sparen kreeg gelukkig voldoende steun om dat vast te leggen. In veel regio’s speelt de vraag waar windmolens moeten komen te staan en waar worden zonnepanelen geplaatst?

'Als we zonnepanelen willen, dan op ons eigen dak en niet in een weidegebied'

Wellicht kan het accent meer worden gelegd op isoleren van huizen, daar verdien je als bewoner snel geld aan en daarnaast op zonnepanelen op eigen dak. En misschien moet de rijksoverheid toch ook echt aan kernenergie gaan denken. Iets voor het regeerakkoord, al zal dat er waarschijnlijk nog niet meteen zijn.

Warmteleiding
En als we het over energie hebben, kom ik ook weer bij de plannen van de provincie voor warmteleiding naar Leiden. De investering in de aan te leggen dubbele waterleiding om de warmte te vervoeren is hoog en onduidelijk is hoeveel mensen er daadwerkelijk gebruik van kunnen maken. De provincie neemt een dezer dagen een besluit of heeft, als u dit leest, dat net gedaan. Maar wat is de toegevoegde waarde en schieten we er als Voorschoten mee op of kost het vooral weer geld?

Financiën
Intussen gaat de zomer echt beginnen en kan de politiek zich voorbereiden op de zogeheten Kadernota over de financiële positie, die in juli wordt behandeld. Het ziet er naar het schijnt niet zo somber uit als de wethouder eerst voorspelde. Dit komt mede door het extra geld voor de jeugdzorg, dat door het Rijk ter beschikking wordt gesteld aan de gemeenten.
Wel is het zaak dat de politiek niet te veel nieuwe plannen wil opdragen aan de gemeente want er ligt nog genoeg te doen uit de tijd dat we bezig waren met het bestrijden van de corona pandemie. Kortom: eerst uitvoeren wat we eerder besloten hebben is een verstandige koers.

Vakantie
Nog een paar weekjes en dan mogen we als inwoners van Voorschoten op vakantie, al is het hoe en wat nog niet helemaal duidelijk. Ik blijf samen met mijn twee katten maar gewoon thuis. Daarna gaan we zien of de Corona-ellende echt voorbij is.

Helma Neppérus,
Oud-Kamerlid en
oud-raadslid voor de VVD