Bram Wassenaar vertrekt op 31 juli voor de achtste keer naar de Olympische Spelen in Japan. Foto: Hans Douw
Bram Wassenaar vertrekt op 31 juli voor de achtste keer naar de Olympische Spelen in Japan. Foto: Hans Douw Foto:

Bram Wassenaar klaar voor achtste Olympische Spelen!

Bram Wassenaar (77) maakt zich op voor zijn achtste Spelen. Op 31 juli vertrekt de Voorschotenaar naar Sapporo, waar de Olympische marathons voor dames en heren worden afgewerkt. In 1972 reisde hij af als atleet. Daarna bezocht hij het grootste sportevenement ter wereld steeds als coach. Door de lokale klimatologische omstandigheden en de pandemie zal het een bijzonder zwaar evenement worden.

door: Hans Douw

‘In 1972 kwalificeerde ik mij voor de Olympische 1.500 meter. De nacht na mijn aankomst in Munchen vond de afschuwelijke terreuraanslag op de Israëlische ploeg plaats. Elf Israëliërs en een Duitse agent vonden de dood, terwijl ook vijf gijzelnemers het leven lieten. Een dag later mochten wij zelf beslissen of wij nog wel wilden lopen. Samen met onder andere Jos Hermens ben ik toen naar huis gegaan.

Later ben ik coach geworden en begeleidde ik atleten op de Olympische Spelen van Los Angeles, Seoel, Sydney, Athene, Peking en Rio de Janeiro. Dat ging dan om de midden- of de lange afstand, terwijl ik de ene keer als bondscoach actief was en bij een volgende gelegenheid weer individueel trainer was. Het grootste succes vond plaats in 1988, toen Han Kulker zesde werd op de 1.500 meter.

Samen met Gerard van Lent ga ik in Japan in totaal vijf atleten begeleiden. Twee dames en drie heren lopen hun marathon in Sapporo in plaats van Tokyo, omdat de temperatuur daar lager is, Groot probleem wordt de luchtvochtigheid. Die ligt rond de 90%. Daar gaan veel atleten problemen mee krijgen, ook de Afrikanen. Die zijn wel gewend aan de hitte, maar trainen in veel drogere lucht. Wij proberen onze marathonlopers te laten wennen op Papendal. Daar staat een klimaatkamer met een loopband erin, waar wij de Japanse omstandigheden kunnen simuleren.

Straks in Japan geldt een totale lockdown. Dat betekent dat wij de hele dag in het hotel zitten en alleen naar buiten mogen om op een baan te trainen. Het is maar de vraag of wij als coaches tijdens de wedstrijd aan het parcours kunnen komen. Alles wordt afgeschermd. Er is een kans dat wij de wedstrijd in het hotel op TV moeten bekijken. Alles is strak gereguleerd. Een dag van tevoren moeten wij de bidons met drinken voor de atleten al aan de organisatie geven. Die plaatsen ze dan op de wedstrijddag om de vijf kilometer op een tafel. Sommige deelnemers vegen in het voorbijgaan een rij bidons tegen de grond, wat niet echt bevorderlijk is.

De wedstrijd van de vrouwen is op 7 augustus, terwijl de mannen een dag later lopen. In beide gevallen wordt om 07.00 uur ’s morgens gestart. Dat betekent dat de atleten om 04.00 uur moeten ontbijten. Het is zaak om voorzichtig te beginnen. Ik ben de privétrainer van Andrea Deelstra. Het zou mooi zijn als ze bij de eerste dertig gaat eindigen. De omstandigheden zijn van dien aard, dat de deelnemers waarschijnlijk een half jaar moeten herstellen voordat ze opnieuw zo’n inspanning kunnen leveren. Maar goed, het zijn wel de Olympische Spelen.

Het strijdplan voor de wedstrijden wordt in goed overleg met de atleten en hun eigen trainers bepaald. Naast de vijf geselecteerden is er ook nog een reserveloper bij de mannen die zich ook moet prepareren, maar die een goede kans loopt om thuis te moeten blijven. Hij komt pas in actie als iemand geblesseerd raakt.

Ondanks alle beperkingen heb ik heel veel zin in mijn achtste Olympische Spelen!’