Lodewijk (l) en Bastiaan (r) Weststrate genieten nog even van de Nederlandse zomer voor zij afreizen naar California VS voor hun studie en sportcarriere. Foto: VSK. Foto: Lonneke Tax
Lodewijk (l) en Bastiaan (r) Weststrate genieten nog even van de Nederlandse zomer voor zij afreizen naar California VS voor hun studie en sportcarriere. Foto: VSK. Foto: Lonneke Tax Foto:

Lodewijk en Bastiaan beiden naar de VS

Een sportcarrière combineren met een universitaire studie is in Nederland haast niet mogelijk. Het komt er vaak op neer dat je moet kiezen tussen je studieresultaten of je sportieve carrière. In de Verenigde Staten gaat dat heel anders, universiteiten doen er alles aan om talentvolle sporters aan hun universiteit te binden. Met het verstrekken van sportbeurzen worden talentvolle sporters binnengehaald, want hoe beter de sportprestaties van de college teams, hoe hoger het aanzien van de universiteit.

Voor de Voorschotense Lodewijk Weststrate was dat een van de redenen om in december van het afgelopen jaar te vertrekken naar de USA, waar hij een beurs wist te bemachtigen voor een studie aan de USC University of Southern California (USC). ‘Studeren in Amerika is heel kostbaar, met een beurs alleen kom je er niet, maar ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen. Ik volg een studie bedrijfskunde en maak deel uit van het eerste tennisteam van de universiteit en krijg zowel voor de studie als de sport alle medewerking en begeleiding. Mijn team komt uit in de hoogste college competitie in de VS. Het niveau is hoog, wij kwamen bij de beste acht teams in het Nationale Kampioenschap voor collegeteams (NCAA Division I). Vanwege de afstanden wordt er gevlogen naar de uitwedstrijden, op zich al een belevenis!’.

Na Lodewijk, gaat nu ook zijn broer Bastiaan tijdelijk van het Nederlandse tennistoneel verdwijnen. Ook Bastiaan gaat een studie Bedrijfskunde in de Verenigde Staten combineren met tennis maar hij gaat naar San Luis Obispo, ook in Californië. Ook Bastiaan gaat in de hoogste divisie spelen. De Universiteit maakte via twitter bekend: ‘Excited to announce that we have signed Dutch recruit Bastiaan Weststrate’!

Het is niet waarschijnlijk dat teams van de broers elkaar zullen treffen in de competitie want want de universiteiten spelen in verschillende regio’s. ‘Maar, we wonen drie uur bij elkaar vandaan dus mogelijk zien wij elkaar bij de individuele toernooien die van augustus tot december plaatsvinden’.

Lodewijk is 19 en Bastiaan is 18 jaar, hun eerste tennislessen volgden zij bij de tennisvereniging Forescate waar zij nog steeds lid zijn. Al snel bleken zij beiden heel talentvol en kregen privé training en begeleiding bij internationale toernooien van Forescate trainer Marcel Kokshoorn, daarnaast volgden zij selectietrainingen bij de KNLTB. In Nederland en op internationale toernooien hebben zowel Lodewijk als Bastiaan op hun jeugdige leeftijd al veel bereikt, beiden werden o.a. nationaal kampioen tennis in hun eigen leeftijdscategorie. Lodewijk heeft deelgenomen het ABN AMRO talentenprogramma waar Richard Krajicek zijn mentor was. Lodewijk heeft een ATP-ranking en de 18 jarige Bastiaan staat bij de beste 400 in de ITF ranking voor junioren.
Dubbel Westrate
Beiden willen zich volledig inzetten voor een profcarrière, maar de vraag of het voor de hand ligt dat wij een dubbel Weststrate/Weststrate over een paar jaar op Wimbledon gaan zien spelen verraste de broers, ‘daar hebben wij nog niet over nagedacht’, zeggen ze. ‘Tot nu toe speelden wij niet samen omdat wij in een verschillende leeftijdscategorie uitkwamen, maar misschien gaat het nog wel eens gebeuren’, lachen zij.

De verrichtingen van Lodewijk en Bastiaan in de Verenigde Staten zijn te volgen via www.facebook.com/Lodewijk-Weststrate-tennis en www.facebook.com/Bastiaan-Weststrate-infopagina

Lodewijk (l) en Bastiaan (r) Weststrate genieten nog even van de Nederlandse zomer voor zij afreizen naar California VS voor hun studie en sportcarriere. Foto: VSK