Afbeelding
Foto: Tjapko de Heus

Hoe ziet jouw vakantie er straks uit?

Dat hangt hoogstwaarschijnlijk van af hoe je werk er het afgelopen half jaar uitzag. Werk je in het onderwijs, de zorg of een andere bedrijfstak die direct te maken had met de gevolgen van Covid-19 Dan heb je wellicht vooral behoefte aan rust en afleiding. Viel het wat Covid betreft wel mee of is je vakantie vaak een moment voor terugblikken, inspiratie opdoen en nieuwe ideeën en initiatieven, sta dan eens stil bij de vraag ‘Hoe ziet mijn werk er straks uit?’

Dit is ook de titel van een boek dat ik een tijdje geleden las. Het gaat kort samengevat over de vele grote veranderingen op de arbeidsmarkt die eraan zitten te komen en soms nu al merkbaar zijn. Het is geschreven nog voor de Corona-crisis.

Uit eigen observatie leerde Frank Kwakman, de auteur van het boek, dat 70% van de mensen de vraag of hun baan over tien jaar nog bestaat heel relevant vindt, maar er niets mee doet. De auteur daagt je uit om kritisch naar je huidige werk te kijken. Hoe toekomstbestendig is jouw werk en welke talenten heb je nodig om met succes en plezier te blijven werken?

Ik verwacht dat wat we met Covid om ons heen zagen gebeuren. met nieuwe manieren van [hybride] werken, een voorproefje is van de veranderingen op de arbeidsmarkt die er aan zitten te komen. Veel beroepen van nu bestaan over vijf of tien jaar niet meer.
Nieuwe technologieën doen razendsnel hun intrede, klantvragen veranderen en de waarde van diploma’s neemt af. De kans is groot dat ook jij hiermee te maken krijgt. Voor wie grip op zijn loopbaan wil hebben en houden is dit boek een aanrader.

Er zijn er nog wel een paar te noemen, maar daar ontbreekt hier de ruimte voor. Stuur me gerust een mail als je suggesties wilt ontvangen.

Fijne vakantie.

Ron Vonk, Loopbaanadviseur in Echtenerbrug: ron@ronvonk.nl