Foto: De Englebert hal aan de Dobbeweg. (foto De Omroeper/W.F.H. Assink)
Foto: De Englebert hal aan de Dobbeweg. (foto De Omroeper/W.F.H. Assink) Foto:

ENGLEBERT EEN BEDRIJF MET WERELDFAAM

Een (ingekorte) weergave uit De Omroeper van 31 augustus 1967.

“In zijn ruime werkkamer heeft de heer Guy Englebert uitzicht op het grote glas-in-loodraam dat het personeel van Englebert N.V. jaren geleden aanbood toen het bedrijf jubileerde. Het raam vertoont kleurige taferelen die geïnspireerd zijn door het devies van Englebert: ‘Omnia juncta in uno”, alles verenigt in één. Wie het bedrijf kent, en wie in Voorschoten doet dat niet, weet dat dit juist is.

Regelmatig komen er Skoda’s uit Tsjecho Slowakije, landbouwwerktuigen van International Harvester uit Amerika, machines van Krupp uit Duitsland en draglines van Koehring uit Engeland in Voorschoten aan en vinden hun afzet in geheel Nederland. Honderdzestig mensen zijn dagelijks bezig met het assembleren van deze machines.

Binnenkort komen daar ook auto’s, radio’s en vorkheftrucks uit Japan bij.

Bovendien rijden er servicewagens uit om overal in het land diensten te verlenen. Zo was Englebert N.V. destijds importeur van Packard automobielen. Deze wagens worden al lang niet meer gemaakt, maar wel zijn er in het magazijn van Englebert aan de Dobbeweg nog volop onderdelen te krijgen. “Tot de laatste auto eindelijk aan de kant wordt gezet, blijven wij de onderdelen leveren”, zegt onderdirecteur Guy Englebert. “Wij weten dat klanten prijs stellen op snelle hulp in alle omstandigheden en het hoort bij de alzijdigheid van ons bedrijf. Daarom zoeken wij regelmatig naar nieuwe mogelijkheden en houden wij nu vooral het oog gericht op Japan”.

Hoewel de transportkosten van uit Japan op het moment nog vrij hoog zijn gelooft de heer Englebert dat dit in de toekomst zal veranderen als Japan met eigen schepen auto’s gaat vervoeren Zo is de Isuzu een wagen met een prima afwerking en men kan er zeker gegadigden voor vinden. Englebert gaat van dit merk personen – en vrachtauto’s importeren. Voorts radio’s en auto’s van het merk Mitsubishi en vorkheftrucks van Komatsu.

Het bedrijf werd in 1898 opgericht door Henri Englebert, de grootvader van de huidige directeuren. Henri, Belg van geboorte die zich nimmer tot Nederlander liet naturaliseren, begon als alleen vertegenwoordiger voor Nederland en de koloniën van de Fabrique Nationale d’Armes de Guerre gevestigd in Luik, waar rijwielen, motorfietsen en automobielen werden vervaardigd. Henri had zijn agentschap eerst aan de Apothekersdijk in Leiden, daarna verhuisde het assemblagebedrijf naar Den Haag.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de vraag naar auto’s en machines bijzonder groot en het bedrijf, dat inmiddels werd geleid door de zonen Victor en Guy, zocht een grote bedrijfsruimte en Voorschoten bood daartoe een kans.

In 1952 werd zevenduizend vierkante meter grond aan de Dobbeweg, nabij de Papelaan, aangekocht en werd het nieuwe gebouwencomplex in gebruik genomen. “Op het ogenblik hebben we de beschikking over eenzelfde oppervlakte achter het bestaande gebouw, maar of we daarvan gebruik maken is nog onzeker”, zegt de heer Guy Englebert.

Zeker is dat Englebert een bedrijf is met wereldfaam, dat niet meer uit Voorschoten is weg te denken. Een bedrijf dat alles in zich verenigt, met een veelbewogen historie en een veel belovende toekomst.

Naschrift: In 1981 is het bedrijf, wegens gebrek aan opvolging, opgeheven.