Bloemperk aan de Mulderlaan met een bijenhotel. Foto: Voorschoten voor de Bijen
Bloemperk aan de Mulderlaan met een bijenhotel. Foto: Voorschoten voor de Bijen Foto:

Meer biodiversiteit voor
de bijen in Voorschoten

De werkgroep ‘Voorschoten voor de Bijen’ zet zich in om de biodiversiteit in Voorschoten te verbeteren om op deze manier de bijen te helpen. De werkgroep helpt de bijen door kleinschalige en haalbare projecten uit te voeren, zoals het aanplanten van boomspiegels en bloeiende perken. Ook helpt de werkgroep met de uitvoering van het bijenactieplan ‘Meer doen voor de Bijen’, dit doet de werkgroep in samenwerking met de gemeente Voorschoten.

Voorschoten voor de bijen ontving onlangs voor 80 vierkante meter aan bloemzaden van Moerkerks plantenparadijs. Het zaad bevat verschillende mengels voor bestuivers, nuttige insecten, vlinders, lieveheersbeestjes en bijen.

Over het algemeen geldt: hoe meer variatie, hoe meer bijen.

Het gedoneerde bloemzaad wordt deze week ingezaaid in de Duivenvoordecorridor waar een voormalige kwekerij was gevestigd.

Bijen B&B
Een aantal soorten bijen heeft in de directe omgeving van hun voedsel ook een plekje nodig waar ze een nest kunnen bouwen. Daarom heeft Voorschoten voor de Bijen een bijenhotel gebouwd. Het bijenhotel wordt op het terrein langs de Veurseweg, in de Duivenvoordecorridor geplaatst.

Wil je ook meewerken of heb je ideeën voor het verbeteren van de biodiversiteit in Voorschoten? Laat het Voorschoten voor de bijen weten via de facebookpagina Voorschotenvoordebijen.

Maak zelf een bijenhotel
Het is ook mogelijk om in je eigen tuin nestgelegenheid aan te bieden in de vorm van een bijenhotel. Het is een leuke manier om het leven van wilde bijen van dichtbij te kunnen volgen. Door gaten te boren in stukken hout en door holle stengels te bundelen en deze op een zonnige plek te hangen, kunnen verschillende bijensoorten getrokken worden.

Om echt succes te hebben, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Op de website www.bestuivers.nl/bijenhotels wordt meer uitgelegd over een bijenhotel.

En op de website Bijenlandschap.nl kun je verder nog veel leuke informatie over bijen vinden.

Veel plezier met het maken van een bijenhotel!