Zwemmen in Hofvliet kan € 140,- boete opleveren

Jarenlang werd er gezwommen in de Hofvliet maar wie nu een duik neemt in het water riskeert een boete van € 140,- per persoon. Dat werd duidelijk tijdens een digitale bijeenkomst vorige week met zo'n twintig bewoners van de wijk en de gemeente.

Begin dit jaar wilde het college het zwemverbod in de Hofvliet opheffen omdat het water niet onder het Politiebinnenvaartreglement BPR zou vallen. Tijdens de behandeling van dit voorstel in de Commissie Burger&Bestuur, sprak een aantal voorstanders van het zwemverbod in. De insprekers waren van mening dat de juridisch grond waarop het zwemverbod werd opgeheven niet juist was en het BPR wel degelijk gold op de Hofvliet. De burgemeester zegde een juridisch onderzoek toe. Daaruit bleek dat het water inderdaad onder de BPR viel omdat er boten varen en aangemeerd liggen. Zwemmen is daarom wettelijk niet toegestaan. Een ontheffing is wel mogelijk maar dan gelden strenge veiligheidseisen aan water en walkant. Zo moet er een onderzoek komen naar de zuigende werking van de bodem van het water, een onderzoek naar scherpe voorwerpen in het water (en het verwijderen ervan), een regelmatige controle naar de waterkwaliteit in verband met de volksgezondheid en een onderzoek naar flora en fauna. Dat kost echter veel geld en dat is er niet.

De groep bootbezitters schakelde eerder al een advocaat in die tot dezelfde conclusie kwam. Daar tegenover staat een groep ouders die de kinderen op warme dagen graag wil laten zwemmen in de Hofvliet. Zij willen dat het verbod opgeheven wordt. Dat laatste gaat niet lukken, vertelde burgemeester Stemerdink. 'Zodra wij als gemeente een verzoek om handhaving krijgen, moeten we dat uitvoeren. Dat staat zo in de wet.' De uitspraak heeft overigens nog wel een staartje want deze regels gelden voor alle vergelijkbare plekken in Voorschoten.