Vlnr burgemeester Stemerdink, echtpaar Storm van Leeuwen en Antoinette van Dorssen van Kasteel Duivenvoorde. Foto: VSK
Vlnr burgemeester Stemerdink, echtpaar Storm van Leeuwen en Antoinette van Dorssen van Kasteel Duivenvoorde. Foto: VSK Foto:

Koninklijke onderscheiding
voor Irene Storm van Leeuwen

In plaats van een bijeenkomst met de vrijwilligers van Kasteel Duivenvoorde trof Irene Storm van Leeuwen vorige week haar familie en burgemeester Nadine Stemerdink aan in de Marotzaal van Kasteel Duivenvoorde. Tot haar grote verbazing werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar grote verdienste voor het kasteel.

Irene Storm van Leeuwen heeft zich 25 jaar vrijwillig en onbaatzuchtig ingezet voor de collectie Duivenvoorde in het algemeen en voor deze adelsbibliotheek in het bijzonder. Kasteel Duivenvoorde bezit een zeer rijke gevarieerde verzameling boeken. Van vijftiende-eeuwse handschriften tot literatuur uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Bijzonder zijn de natuurhistorische boeken, religieuze werken, topografie, genealogie en heraldiek. Een unieke adelsbibliotheek die het verhaal van bijna achthonderd jaar bewoning vertelt.

Als bibliothecaris van de collectie speelde zij een belangrijke rol bij het behoud van dit cultureel erfgoed. Ze heeft de staat van de ruim 10.000 oude boekbanden die de kasteelbibliotheek rijk is, geïnventariseerd, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek. In 2020 heeft ze dit afgerond en de collectie is nu in zijn geheel toegankelijk en raadpleegbaar voor onderzoekers en andere geïnteresseerden.
Met grote passie gaf zij rondleidingen door het kasteel in diverse talen (Nederlands, Engels, Duits en Frans). Daarnaast nam ze ook speciale groepen onder haar hoede met themarondleidingen toegespitst op de bibliotheek. Ze hield lezingen en bezocht conferenties in binnen- en buitenland. Ze was opleider van meer dan twintig nieuwe gidsen en verzorgde daarvoor het opleidingsmateriaal waarvoor ze zelf de teksten schreef. Op deze wijze heeft ze een belangrijke rol gespeeld in de borging van de kennis over Duivenvoorde.

Irene Storm van Leeuwen was niet alleen een bevlogen ambassadeur voor de bibliotheek en voor Duivenvoorde maar heeft daarnaast belangrijk onderzoek gedaan. Zo heeft ze de herkomst van de collectie en de verzameldrift van de verschillende bewoners onderzocht en deze historische context gegeven en toegankelijk gemaakt voor verder onderzoek. Diverse artikelen en boeken van haar hand, waaronder 'Reislustige Zeeuwse Regenten' (2017) en 'Zeeuwse regenten in Parijs' (2020) zijn hieruit voortgekomen. Voor Duivenvoorde en de boekhistorische wereld van onschatbare waarde.