Waterkwaliteit niet best

De kwaliteit van het oppervlaktewater in Voorschoten is, globaal gezien, niet goed. Er zit weinig zuurstof en veel E-coli in het water. Dat wijst er, onder andere, op dat er teveel rioolwater wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater. Dat schrijft het college aan de raad naar aanleiding van een onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren.

De gemeente ontvangt regelmatig klachten over de kwaliteit van het water. Deze variëren van stankoverlast tot vissterfte. Reden voor een uitgebreid onderzoek. Een deel van het onderzoek richtte zich op de chemische waarden van het water (laboratoriumonderzoek) als valtaan: natrium, nitriet, nitraat, fosfaat, sulfiet, chloor, zuurstof en E-coli. Vervolgens zijn er op verschillende momenten zo'n honderd monsters afgenomen uit het water dat in eigendom is van de gemeente. Daarnaast de gemeente vorig jaar ook gestart met een ecologisch waterkwaliteitsonderzoek op dezelfde locaties. Dat wil zeggen een onderzoek naar de visstand, macrofauna (muggen, libellen, et cetera) en waterplanten. Dit onderzoek wordt binnenkort afgerond.

De conclusie van het onderzoek is dat de kwaliteit van het oppervlaktewater in Voorschoten op de meeste plekken slecht tot matig is. Meest opvallende waarden: zuurstof en E-coli. De belangrijkste aanbeveling van het adviesbureau is dan ook het starten van een meer frequente monitoring: "Door het onderzoek vaker te herhalen, kan een beter en vooral representatiever beeld worden gegeven van de waterkwaliteit in Voorschoten. Om de huidige slechte waterkwaliteit te verbeteren dient te worden onderzocht of dit door aanpassingen in het beheer kan worden gerealiseerd."

Het college wil, met de onderzoeksresultaten in de hand, de komende tijd allereerst het gesprek aangaan met andere eigenaren van het oppervlaktewater in Voorschoten én de partijen die invloed hebben op de kwaliteit ervan als het Hoogheemraadschap Rijnland, de Provincie Zuid Holland, de hengelsportvereniging en bepaalde (boeren)bedrijven en particuliere eigenaren van water.

Het herstel zal overigens een lange adem eisen. 'De natuur heeft tijd nodig om zich te herstellen', schrijft het college. Inwoners worden binnenkort geïnformeerd over de slechte waterkwaliteit en de (gezondheids) risico's die dit mee zich meebrengt met name op het gebied van recreatie.