Demonstratie Quilten

Momenteel loopt de tentoonstelling Quilten in het museum Voorschoten ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van de Quiltgroep de Vlietstreek. Om niet alleen de quilts te laten zien maar ook het quilten zelf zijn er op 27 juni en 11 juli demonstraties quilten voor museumbezoekers. Start 13.30 uur.

De quiltgroep de Vlietstreek is 15 jaar geleden opgericht toen er een inzamelingsactie werd gehouden voor een verzorgingshuis in Roemenië. Drie dames uit de Laurentiusparochie in Voorschoten maakten een quilt met Hollandse voorstellingen voor de huiskamer van dit tehuis. Al doende kwam het idee op een tentoonstelling met zelfgemaakte quilts te organiseren. Dit was het begin van Quiltgroep De Vlietsteek. De groep heeft nu ruim 20 leden die iedere tweede woensdag van de maand bijeenkomen. Uiteraard om te quilten, maar ook om ervaringen uit te wisselen en elkaars werk te bespreken.

De grote zaal van het museum is gevuld met veel kleurrijke werken in verschillende formaten die de quiltgroep de afgelopen 15 jaar heeft gemaakt. Er zijn klassieke quilts, abstracte werken, maar ook quilts met een duidelijke voorstelling en werken die een verhaal vertellen. Zo is er een quilt gemaakt van boerenzakdoeken, getiteld ‘Tuindersverleden’.

De techniek van het quilten gaat terug tot de Romeinen. Het woord quilt komt van het Latijnse culcita, dat ‘gevulde zak’ betekent. Vooral Noord-Amerika kent een rijke traditie. Het begon zo’n 300 jaar geleden met de emigranten uit Europa, die de technieken meenamen naar hun nieuwe vaderland. Men gebruikte de quilts als deken. Speciale gebeurtenissen als een bruiloft of een geboorte vormden de aanleiding voor het maken van een quilt.
In 1976, bij de viering van het tweehonderdjarig bestaan van de Verenigde Staten van Amerika stonden er demonstraties quilten op het programma. Zo werd deze techniek herontdekt door het grote publiek.

Reserveren is niet nodig, maar er is een maximum aan het aantal bezoekers dat tegelijk in het museum aanwezig mag zijn. Het kan dus zijn dat u gevraagd wordt even te wachten, of op een later moment terug te komen. Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.00 - 16.00 uur. De toegang is € 4,- per persoon u wordt ontvanen met een kopje koffie/thee.
Vrienden van het museum hebben gratis toegang evenals kinderen t/m 12.