We winnen het EK!

Het is 9 maart 2020. Rutte stelt, op een van de eerste coronapersconferenties, dat wij Nederlanders een nuchter volkje zijn. Nu, dik zestien maanden later, vraag ik me af of Rutte er nog zo over denkt.

Zal hij ons volkje nog steeds zo nuchter vinden? Of hebben de pannentikkers, de ‘koffiedrinkers’, de relschoppers en een megalomane Willem Engel zijn gedachte veranderd?

Nee ons volkje is niet nuchter. Sterker nog, we zijn zo opportunistisch als de pest! Dat bewijzen we wel tijdens sportevenementen. En ik geniet ervan.

Van de mensen die na één overwinning van Oranje roepen dat we het EK gaan winnen.

Ik geniet van de 17 miljoen bondscoaches die het beter weten

Ik geniet van de 17 miljoen bondscoaches die het beter weten dan de daadwerkelijke bondscoach. En ik geniet van de mensen die praten over Denzel Dumfries, een huis-, tuin- en keukenbackje, alsof het de beste speler is die de wereld ooit heeft gezien.

Dat is het soort opportunisme waar ik van geniet. Positief opportunisme noem ik het maar. Het werkt aanstekelijk. Kijk maar naar onze koning, die in alle feestvreugde zomaar even de coronaregels vergat en meeging in het opportunisme van het volk. Dat is het opportunisme, het zaadje, dat zoveel vreugde oogst.

En ook buiten het voetbal mag opportunisme hoogtij vieren. Er mag steeds meer. We krijgen steeds meer onze vrijheid terug. Ik hoop dat bij deze terugkerende vrijheid opportunisme weer de boventoon voert. Dat we handelen naar de situatie ‘vrijheid’. Dat we op een vrije middag, nu de kans zich weer voordoet, een biertje pakken bij het Wapen of La Casita. Dat we, nu het weer mag, op een zaterdagavond lekker een hapje gaan eten bij Tante Bet.

Of de Minister-President inmiddels van mening is veranderd door de gebeurtenissen in het laatste jaar durf ik niet te stellen. Een paar dingen weet ik in ieder geval wel zeker. Ik ga een biertje pakken bij Het Wapen en La Casita, ik ga eten bij Tante Bet en het Nederlands Elftal wordt Europees Kampioen.

Stan Perel