Onrust over woningen Wagtendonkstraat blijft

De informatie uit het WOB-verzoek over de geplande woningen aan de Jan Wagtendonkstraat heeft opnieuw onrust veroorzaakt in de buurt. Het project kwam in de openbaarheid toen de Wagtendonkstraat op de prioriteitenlijst voor woningbouw stond. De geschrokken bewoners dienden een WOB-verzoek in, Wet Openbaar Bestuur. De gemeente heeft daarop alle beschikbare stukken over het project openbaar gemaakt.

Een deel van de informatie die uit het WOB-verzoek komt, gaat echter over de plannen die vorig jaar al onderzocht zijn, zoals onder andere de containerwoningen. “Het idee van tijdelijke containerwoningen is intern wel bekeken, zoals uit de stukken blijkt. Maar het was al in het voorjaar van 2020 bepaald dat die er niet komen,” zo geeft wethouder Marcel Cramwinckel aan.

In gesprek met omwonenden
“Ik snap heel goed dat buurtbewoners zich zorgen maken. We willen daarom nog voor de zomervakantie in gesprek met de omwonenden om naar ze te luisteren en hun zorgen en vragen te horen. Zij kunnen de volgende week een uitnodiging in hun brievenbus verwachten,” aldus Cramwinckel.

Woningtekort
Op het stuk grond aan de Wagtendonkstraat zou eerst een woonwagenstandplaats komen, maar in 2012 heeft de gemeenteraad dat gewijzigd naar een woonbestemming. “Inmiddels is er in heel Nederland een enorm tekort aan woningen ontstaan', vervolgt Marcel Cramwinckel. 'Het kabinet spreekt van een miljoen woningen erbij. Dat is een forse opgave. Voor de komende tien jaar zijn er in Voorschoten in totaal 900 woningen gepland. Vooral sociale woningen zijn hard nodig.

'Er zijn ook in Voorschoten te weinig betaalbare woningen'

Want ook in Voorschoten zijn er veel te weinig betaalbare woningen voor jongeren, ouderen en starters. Daarnaast heeft het Rijk de gemeente de opdracht gegeven om bijzondere doelgroepen te huisvesten, zoals bijvoorbeeld mensen die tijdelijk na een scheiding een woning nodig hebben of statushouders.”

Sociale woningen
In Voorschoten zijn 260 sociale woningen gepland. Wethouder Cramwinckel: “Die worden verdeeld over het hele dorp, onder andere in Starrenburg en op de Intratuin- en Segaarlocatie. We kijken naar alle mogelijke plekken, waaronder de plekken die al een woonbestemming hebben. Daar is de locatie aan de Jan Wagtendonkstraat er een van.”

Speeltuin
Voor de locatie is een bestemmingsplan vastgesteld, waarbij is aangegeven dat maximaal de helft van de 2900m2 grote bouwvlek mag worden bebouwd. Verder mag de bebouwing niet hoger worden dan 9 meter, dat is maximaal drie bouwlagen.

Naast de bouwvlek ligt een speeltuin. “Deze hoort niet tot de grond waar gebouwd mag worden en blijft gewoon bestaan', zegt de wethouder. "We weten hoe belangrijk speeltuinen voor kinderen zijn.”

Dialoog
“Het is nu belangrijk de verbinding met de buurt te organiseren, de dialoog aan te gaan', besluit Marcel Cramwinckel. "We willen daarom graag in gesprek over wat de buurt belangrijk vindt, over ideeën en over wat er wel en niet mogelijk is.”