De winnende foto van Edwin Bosch. De jury was lovend: 'Een dagelijkse vogel die er bijna buitenaards uit ziet!'.
De winnende foto van Edwin Bosch. De jury was lovend: 'Een dagelijkse vogel die er bijna buitenaards uit ziet!'. Foto: Edwin Bosch

Edwin Bosch wint fotowedstrijd Nationale Postcodeloterij

Op 8 juni kreeg Voorschotenaar Edwin Bosch (65) het verlossende nieuws: Hij won de nationale vogelfotowedstrijd van de Postcodeloterij! Met bijna 40.000 inzendingen is dat een hele prestatie. Zijn foto van een dorstige houtduif kreeg een lovend commentaar van de vakjury: “Schitterend van compositie, een dagelijkse vogel die er nu bijna buitenaards uitziet, zeer origineel beeld, zo zie je de houtduif nooit.”

door Rosanne Peters

Samen met een vriend zit Edwin in een vogelhut aan een vijver in Brabant. Een duif komt aanvliegen, daalt enkele meters van ze neer en loopt naar het water. "In plaats van enkel zijn snavel, steekt de duif tot aan zijn oog zijn kop in het water. Op het moment dat de duif zo dicht bij ons kwam zitten besloot ik hem te fotograferen. Het is niet altijd een speciale vogel die een foto bijzonder maakt.”

Een simpele vogel in een bijzondere compositie


Edwin kreeg ontzettend veel goede reacties op zijn foto: een simpele vogel in een bijzondere compositie, dat maakt dit beeld uniek. “Toen ik een paar maanden later hoogte kreeg van de vogelfotowedstrijd besloot ik deze foto in te sturen. Ik heb prachtige beelden van ijsvogels en blauwborsten, maar dat is toch wat de meeste mensen insturen. Ik achtte de kans dat iemand voor iets soortgelijks zou gaan heel klein. Dat ik de wedstrijd heb gewonnen vind ik ontzettend leuk maar het is nog steeds moeilijk om te geloven!”

Doordat Edwin tot zijn zevende levensjaar in Venezuela heeft gewoond is hij gek op vogels. “Ik heb daar de meest mooie en kleurrijke vogels gezien. Eenmaal terug in Nederland bleef ik mijn passie voor deze dieren houden. Tijdens mijn middelbare schooltijd raakte ik betrokken bij de Vogelbescherming en reisde vaak mee op excursies. Daarnaast ging ik regelmatig met iemand mee om vogels te ringen. Toen ik na mijn eindexamen een camera kreeg ben ik begonnen met foto’s maken en nooit meer gestopt. Ik heb mooie reizen gemaakt naar Zuid-Amerika, Antarctica en Zweden, waar we 's nachts in hutten beren en wolven fotografeerden.'
Edwin is in het dagelijks leven tandarts in Voorschoten maar is inmiddels gedeeltelijk met pensioen. 'Tegenwoordig fotografeer ik vooral in Nederland maar zodra we weer vrijuit kunnen reizen ga ik graag weer naar het buitenland.”