Afbeelding
Foto: Ellen

Staar je niet blind op de actieradius

Een aantal weken geleden ben ik op één dag met een elektrische Volkswagen Golf naar Limburg heen en terug gereden. Niet zozeer om te genieten van het mooie landschap in Limburg, daar zou ik dan langer de tijd voor nemen. Die dag ging het mij erom te ontdekken hoe het met deze elektrische auto in de praktijk gaat met de actieradius op één oplading en het snelladen onderweg.

door: Don Laman

Deze dagtrip heeft mijn ogen weer verder geopend.

Vooraf hikte ik een beetje aan tegen de actieradius van ongeveer 200 kilometer op één oplading. Ik had immers een trip van 400 km gepland en moest bijtijds weer terug zijn.

Nou had ik de gok kunnen nemen om onderweg slechts één keer op te laden om tijd te winnen, maar dat is niet de beste keuze omdat je zowel het risico loopt om onderweg met een lege accu te komen staan alsook omdat de snelheid van het opladen boven 80% accu capaciteit afneemt ter bescherming van de levensduur.

Het is dus veel handiger om ruim voordat de accu leeg is, zo ongeveer bij 25%-30% rest capaciteit, op te laden. Dit geldt vooral als je op doorreis bent en gaat snelladen.

Op de heenweg heb ik onder Nijmegen bij Fastned 18,1 kWh geladen in 30 minuten en op de terugwegin Nieuwegein 10,9 kWh in 17 minuten. Dit komt overeen met de fabrieksopgave van 40 kW snelladen in één uur.

Later die dag heb ik ook nog aan de snellader bij Shell Recharge opgeladen: 13,3 kWh in 25 minuten, iets minder snel dan de eerdere snellaadsessies om de levensduur te optimaliseren.

Het was die dag ongeveer 20 graden, ik heb gereden met de airco aan op eco stand, gemiddelde snelheid op de snelwegen van 105-110 km/u, recuperatie modus aan (afremmen op de motor om energie terug te winnen).

Deze dag heerlijk relaxed rijden zonder uitstoot heeft zo’n € 20 gekost voor 400 km.

Om dezelfde lage kosten te halen met een benzine auto moet het verbruik 1:38 zijn en voor een diesel 1:31. En die zijn er simpelweg niet.

Kiezen voor een elektrische auto is winst voor je portemonnee en winst voor het milieu!


Dit is zelfs nog zonder rekening te houden met de wegenbelasting, die gratis is voor elektrische auto’s, en kosten voor onderhoud en reparaties die bij een elektrische auto ook beduidend lager liggen dan bij een vergelijkbare benzine- of dieselauto.

Kiezen voor een elektrische auto betekent winst voor je portemonnee en winst voor het milieu! Het heeft dus nu al zin om over te stappen. Zolang je maar over de actieradius van één oplading heen kijkt.

Vorig jaar startte Don Laman (43) zijn eigen bedrijf, gericht op bedrijfsauto’s. Twee dagen later ging Nederland in een lockdown. Toch ging hij niet bij de pakken neerzitten. “De achteruitkijkspiegel van je auto is klein, je voorruit is veel groter. Dus ik kijk vooral vooruit.”

Laman Auto's
Nieuw adres m.i.v. 1 juli a.s.
Rouwkooplaan 5 (House of Vision)
2251 AP Voorschoten
06 - 5250 9973
www.lamanautos.nl