Ook in Voorschoten is er steeds meer aandacht voor insecten. Foto: A. Deuzeman
Ook in Voorschoten is er steeds meer aandacht voor insecten. Foto: A. Deuzeman Foto:

Herstel bijenstand, kleine maatregelen, grote gevolgen

Al sinds ik klein was, hebben bijen en hommels mij gefascineerd. Ik vond het heerlijk om in de tuin bij een perk te zitten kijken naar de bedwelmende dans van bloem naar bloem. Hoe prachtig om de concentratie van een bij te zien: geel uitgeslagen van het stuifmeel en eigenlijk niet bijzonder geïnteresseerd in mensen die er met hun neus bovenop zitten.

Toen wij een eigen tuin kregen hebben we daarin vanzelfsprekend veel bloeiende planten neergezet. Omdat het simpelweg mooi is, maar ook vanwege de insecten die het aantrekt. Ik kan er nog steeds van genieten, maar soms stemt het me ook treurig. Want met de bijen en hommels gaat het om meerdere redenen al decennia niet goed. Die redenen zijn soms complex, maar soms ook zo simpel als het steeds meer verdwijnen van bloemen uit onze weiden. Bij een probleem van die schaal voelt een enkele bloeiende tuin soms als een druppel op een gloeiende plaat. Een kleine oase voor een paar insecten in een oprukkende woestijn.


Gelukkig komt er in steeds meer gemeenten, ook in Voorschoten, aandacht voor insecten. Het gaat daarbij eigenlijk om hele kleine dingen: her en der een insectenhotel, een bloemenstrook of een bloeiende boom. Vaak is het ook niet meer dan terughoudend zijn met maaien. Dat heeft in ieder geval door het hele dorp kleurenpracht in bermen en perken opgeleverd en veel ervan lijken inderdaad bezocht te worden door hommels, vlinders en bijen. Het blijven kleine oases, maar het worden er steeds meer.


Nu doet zich de laatste tijd iets wonderlijks voor. Op 27 april berichtte bijvoorbeeld zelfs de Britse krant The Guardian over de jaarlijkse bijentelling en het opmerkelijke herstel van de bijenstand in Nederlandse steden. Het gevolg van allerlei kleine maatregelen; kleine beetjes die samen soms wel degelijk genoeg blijken te zijn. Voor mij reden om dit jaar extra te genieten van het zomerweer en de kleurige en zoemende tuin. En om zo nu en dan met mijn kinderen neer te knielen bij een berm met kattenkruid en samen te genieten van een hypnotiserende hommeldans. Want sommige dingen moet je gewoon doorgeven.



Albert Deuzeman, Fractie GroenLinks, heeft deze maand de column van Fons Lemmens overgenomen.