Fred Snelderwaard waarschuwt voor de economische gevolgen van de coronacrisis. Foto: PR
Fred Snelderwaard waarschuwt voor de economische gevolgen van de coronacrisis. Foto: PR Foto:

We zijn er bijna… of nog lange niet, nog lange niet?

De persconferentie van afgelopen vrijdag was de goed nieuws show. Grote stappen in de versoepelingen, geen mondkapjes meer (hoera) en we mogen bijna alles weer. We gaan voor het sociale leven echt de goede kant op. Ook over de economie horen we veel positieve geluiden en beste lezers ook ik wil die graag geloven en ik hoop oprecht dat macro economisch dat uit gaat komen

Hoe dan?
Ik ben niet de grootste optimist, toegegeven. Maar dat we ineens weer van 0 naar 100 gaan daar geloof ik niets van. We hebben nog grote uitdagingen te gaan in ondernemersland. Er zijn weinig faillissementen geweest gedurende de afgelopen 15 maanden en dat is ook logisch. Voor een ondernemer zijn er veel steunmaatregelen geweest. Voor personeelskosten en vaste lasten waren er ruime tegemoetkomingen ter dekking van kosten. En als die ondernemer dan ook nog uitstel had voor zijn belastingen kon hij/zij daar mooi het eigen levensonderhoud van betalen. Zo kan je (en dat is gegund) overleven.

Belastinguitstel is de valkuil
Na de corona crisis zal de uitgestelde belasting echter terugbetaald moeten worden. Ziet u het voor u? Die ondernemer had voor de crisis een al dan niet goede boterham. Uit die jaarlijkse boterham moet straks de over de coronatijd uitgestelde belasting worden terugbetaald. Dit naast de kosten die hij/zij al moet maken om zijn steunmaatregelen te verantwoorden. Dat uitstel is wel ruimhartig. Vanaf 1 oktober 2022 mag je de uitgestelde belasting in 5 jaar terugbetalen met een oplopende rente tot 4%. Maar, het komt uiteraard wel gewoon uit het netto inkomen en dat zal voor veel ondernemers simpelweg niet gaan.

Lobby
Er wordt een lobby gevoerd om (een deel van) de uitgestelde belasting kwijt te schelden. Dat is nogal een stap, zeker als je weet dat bepaalde ondernemers ten koste van hun spaargeld/pensioen wel hun “blauwe verplichting” hebben betaald. Kwijtschelding is dus op korte termijn 'onverkoopbaar'. Neemt u dan nog mee dat we in Nederland de komende jaren bezig zijn om het eigen huishoudboekje weer op orde te krijgen dan is de conclusie, we mogen weer maar we zijn er echt nog lang niet.

Ik wens u een optimistische zomer toe.

Mr Fred Snelderwaard (fsnelderwaard@accountantskoeleman.nl)