De grijswaterinstallatie levert een drinkwaterbesparing op van 5000 liter in tweeenhalve week op, een enorme besparing, zegt Sandy Seyn die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Foto: Vsk
De grijswaterinstallatie levert een drinkwaterbesparing op van 5000 liter in tweeenhalve week op, een enorme besparing, zegt Sandy Seyn die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Foto: Vsk Foto:

Regenwater opvangen niet alleen goed voor je krullen..

Mijn oma zei vroeger 'als je je haar met regenwater wast, krijg je je krullen terug', lacht wethouder Erika Spil bij haar kennismaking met de grijswaterinstallatie op de Kinderboerderij Voorschoten. Maar, vervolgt ze dan serieus, ‘er moet echt een oplossing komen voor het vele regenwater dat bij stortbuien steeds vaker voor overlast zorgt. Dat de Voorschotense gemeenteraad onlangs de hemelwaterverordening heeft goedgekeurd is een belangrijke stap in de goede richting'.

We kunnen er niet omheen, het klimaat verandert met onder andere hevige regenbuien tot gevolg. Stortbuien zorgen voor veel overlast, de riolen kunnen zoveel water niet in één keer verwerken en lopen over. Het oppervlaktewater raakt daardoor vervuild en in lager gelegen gebieden lopen kelders vol en staan tuinen regelmatig onder water. Er moeten dringend maatregelen worden genomen om de regenwateroverlast te beperken.

In de onlangs door de gemeenteraad aangenomen hemelwaterverordening is vastgelegd dat huis- en vastgoedeigenaren voortaan bij nieuwbouwprojecten en verbouwingen voorzieningen moeten treffen om regenwater zodanig op te vangen dat wordt voorkomen dat al het regenwater via een regenpijp in het riool verdwijnt. Bij de aanvraag van een (verbouw)vergunning moeten eigenaren aantonen dat 60 liter regenwater per vierkante meter opgevangen en verwerkt kan worden. Wethouder Erika Spil: ‘daar zijn verschillende oplossingen voor en bij nieuwbouw vormt deze aanpassing maar een hele kleine bijdrage op de totale bouwkosten’.

‘Om te voorkomen dat grote hoeveelheden regenwater in de riolen verdwijnen kunnen regenpijpen losgekoppeld worden van het riool, het regenwater kan dan worden opgevangen in infiltratiekratten, regentonnen en in vijvers en tuinen. Daar waar riolen vervangen moeten worden gaan we dit doen door middel van een gescheiden rioolsysteem waarmee regenwater naar vijvers en sloten wordt geleid. Ook kunnen wadi’s worden aangelegd, dat zijn buffers waar het regenwater tijdelijk kan worden opgevangen‘, licht de wethouder de te nemen maatregelen toe.

‘Afhankelijk van de manier waarop het regenwater opgevangen wordt kan het voor verschillende doeleinden worden gebruikt, vanaf het besproeien van tuinen tot zelfs via een aparte leidingen voor het doorspoelen van toiletten want waarom zou je dat met school leidingwater doen? Het opvangen en daar waar mogelijk gebruiken van regenwater zorgt voor een win win-situatie, je bespaart leidingwater en er komt minder water in het riool terecht waardoor rioolzuiveringsinstallaties minder belast worden'

Een mooi voorbeeld van het opvangen en benutten van regenwater is het grijswatersysteem bij de Kinderboerderij. Sandy Seyn, de beheerder van de boerderij laat wethouder Spil het wateropvangsysteem zien dat anderhalf jaar geleden werd geïnstalleerd dankzij een bijdrage van de vroegere 'Vrienden van de Kinderboerderij', Restaurant La Casita en de Firma Freek van Os die het systeem ook heeft geinstalleerd. Het is een systeem dat het regenwater via de hemelwaterafvoer van het dak van de boerderij opvangt en opslaat in een ondergrondse tank. Door middel van een pomp wordt het vervolgens via een leiding naar de stallen gepompt. Op deze manier kan het regenwater worden gebruikt als drinkwater voor de dieren en schoonmaakwater voor de stallen. ‘Wij gebruiken in tweeënhalve week zo'n 5000 liter water vertelt Sandy Seyn, ga maar na wat een enorme besparing dat oplevert. Op het terrein van de Kinderboerderij is een informatiebord geplaatst waar de bezoekers de werking van het wateropvangsysteem kunnen zien. Wie geïnteresseerd is moet daar zeker eens een kijkje gaan nemen.

We hebben nog een tweede systeem om regenwater niet nutteloos het riool in te laten verdwijnen zegt Sandy en ze neemt de wethouder mee naar het dak van de fietsenstalling, ‘op dit dak hebben we sedumplaggen gelegd, het regenwater blijft hierdoor langer staan en verdampt geleidelijk’.

Ook hier is de wethouder enthousiast over, ‘groene daken leveren een belangrijke bedrage voor een beter klimaat, deze daken hebben een isolerende werking waardoor het zomers voor koelte en ’s winters voor energiebesparing zorgt, en net als groene tuinen houden ze het regenwater langer vast waardoor veel regenwater niet nutteloos het riool in verdwijnt. Het is ontzettend jammer dat er nog steeds veel tuinen worden betegeld. Veel huiseigenaren zijn zich er niet van bewust dat een groene tuin bijdraagt aan een beter klimaat. Een tuin met planten en bomen is niet alleen heel mooi maar zorgt er ook voor dat de grond niet uitdroogt en het regenwater goed wordt opgevangen, daarnaast is het in een warme zomer in een groene tuin lang zo warm niet als in een tuin die volledig is betegeld’.

‘Ik hoop dat veel mensen het belang van het opvangen van regenwater zullen inzien, want het voorkomen van de overlast die vele regen met zich meebrengt is echt een zaak van ons samen’, zegt wethouder Spil.

Wie in Voorschoten aan de slag wil met het opvangen van regenwater kan advies vragen bij de gemeente, via een contactformulier op www.voorschoten.nl via het telefoonnummer 14 071. Ook op de websites www.milieucentraal.nl en www.rioned.nl is ook veel informatie te vinden over het opvangen en bewaren van regenwater.

De grijswaterinstallatie levert een drinkwaterbesparing op van 5000 liter in tweeenhalve week op, een enorme besparing, zegt Sandy Seyn die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.