Wassenaarse ondernemer
is beoogd koper AB-huis

De Wassenaarse vastgoedondernemer Boris Bayer mag het Ambachts- en Baljuwhuis kopen. Dat bevestigde hij afgelopen week tegenover diverse media. Wat hij met het pand gaat doen wil hij nog niet kwijt. Wel geeft hij aan dat de horecafunctie behouden blijft. 

Een bittere pil voor Jos Kriek van restaurant Floris V, die er een boutiquehotel wilde vestigen. De raad stak vorig jaar oktober een stokje voor zijn plannen. Een meerderheid met onder andere de VVD, stemde tegen: ‘vanwege de procedure'. Er moest een openbare verkoop komen waarbij het 'niet om het geld maar om de plannen zou gaan'. De gemeente stelde een expertteam samen om de procedure te begeleiden. ‘Er is mij gezegd dat een ander plan beter is en dat die partij een beter bod heeft gedaan', zegt Jos Kriek. Zelf geeft hij aan al boven de marktprijs te hebben geboden. Kriek vreesde al dat hij het niet zou worden toen bekend werd dat de Voorschotense Kunstkring plotseling moest vertrekken. Wel staat hij open voor een gesprek met een nieuwe koper: ‘Misschien komen we er samen wel uit.' Ook de Herensociëteit kreeg te horen dat zij niet in aanmerking komen.
Een officieel besluit is er nog niet genomen. Het college bespreekt het voorstel op 7 september en de raad praat er begin oktober over. Pas daarna wordt er definitief besloten. De juridische eigendomsoverdracht is gepland rond 1 november 2021.
Als er voor Bayer wordt gekozen hebben college en raad zich wellicht nog wel een grotere uitdaging op de hals gehaald: uitleggen waarom het AB-huis niet aan lokale ondernemers werd gegund. En hoe zit het met het legaat uit 1912 van Jonkheer Steengracht over de openbare functie van het Ambachtshuis?