Dankzij een goede burgerparticipatie en samenwerking tussen gemeente en congregatie zijn de plannen van het nieuwe Bijdorp in een vergevorderd stadium, aldus Zuster Regina en wethouder Cramwinckel. Foto: VSK
Dankzij een goede burgerparticipatie en samenwerking tussen gemeente en congregatie zijn de plannen van het nieuwe Bijdorp in een vergevorderd stadium, aldus Zuster Regina en wethouder Cramwinckel. Foto: VSK Foto:

Het nieuwe 'Bijdorp' van
de Zusters krijgt vorm

Als alles goed gaat keurt de gemeenteraad eind dit jaar het bestemmingsplan voor de toekomst van buitenplaats Huize Bijdorp goed. De Zusters  van de Congregatie H. Catharina van Siëna zijn er dan nog lang niet maar het proces tot nu toe is wel snel gegaan. In ruim twee jaar, na de eerste bestuurlijke gesprekken, liggen de plannen nu al ter inzage (tot 14 september). 'Dat is te danken aan de goede samenwerking tussen gemeente en Congregatie', daarin zijn Zuster Regina en wethouder Marcel Cramwinckel eensgezind.

'Het doet natuurlijk pijn dat de congregatie haar voltooiing nadert', zegt algemeen overste Zuster Regina. 'We realiseerden ons echter al snel dat het religieus en cultureel erfgoed en het landgoed bewaard moesten blijven en daar wilden we nauw bij betrokken blijven.' De congregatie trok in 2016 Peter Meijs aan als directeur om, naast allerlei andere taken, ook met de gemeente te overleggen. In het begin ging het niet zo snel. 'Bij ons leefde de vraag vooral: wat gaat er dan gebeuren?', zegt Cramwinckel. 'We hebben toen samen besloten dat een externe partij het project zou gaan begeleiden (COB-WEB - red) en dat participatie een prominente plaats zou krijgen'

Toekomstkamer
In 2019 werd de raad betrokken en werd een gemeentelijk projectleider benoemd. In januari 2020 vond de eerste Toekomstkamer plaats voor omwonenden, belanghebbenden en belangstellenden. Ruim 200 mensen droegen ideeën aan. 'We hadden wel wat publiek verwacht maar dit overtrof alles', zegt Zuster Regina. 'De reacties waren enorm positief.'

Uit de aanwezigen werd een plangroep gevormd die zich over de ideeën boog maar de Zusters hielden de regie. Immers de visie moest wel voldoen aan de kernwaarden: zingeving, nabij zijn, jong en oud, geborgenheid en natuurlijk. 'We willen echt iets moois nalaten aan de Voorschotense samenleving.'

Gemeentelijk monument
'Met dit plan zijn wij als gemeente ook blij', aldus de wethouder. 'Het landgoed is gemeentelijk monument geworden en blijft als een geheel bestaan. Het wordt opengesteld voor publiek. Daarnaast komen er woningen voor alle leeftijdsgroepen en elke portemonnee.' Ook kunnen maatschappelijke activiteiten, welke nog nader in te vullen zijn, plaatsvinden. Huize Bijdorp krijgt zo een nieuwe, mooie betekenis voor ons dorp’

Prioriteit
Tegenslag was er ook. Zo dreigde het project niet hoog genoeg op de prioriteitenlijst van de gemeente te staan. Terwijl het plan wel haast heeft, de gemiddelde leeftijd van de Zusters loopt tegen de 90. Dat is inmiddels opgelost.

Daarnaast moest het aantal van 22 duurzame koopwoningen voor jonge gezinnen in het park worden teruggebracht tot 12. Het landgoed maakt onderdeel uit van Natuurnetwerk Nederland en de Provincie Zuid-Holland vond 22 woningen teveel. 'Dat heeft wel financiële gevolgen', vertelt Zuster Regina. 'De Congregatie financiert de hele planvorming grotendeels en dit besluit betekent minder opbrengst.' Geld dat hard nodig is voor de verzorging van de laatste zusters.

Erfgoedstichting
Nu de ontwikkelingsfase bijna is afgerond, wordt gewerkt aan de oprichting van een erfgoedstichting voor de buitenplaats Huize Bijdorp. De erfgoedstichting zal op termijn de waarden van de buitenplaats bewaken en een (financiële) bijdrage leveren aan de nieuwe ontwikkelingen.

De Congregatie zet nu het proces in op zoek naar de juiste erfpachter. 'Een maatschappelijk georiënteerd partij die het landgoed duurzaam beheert', zeggen beiden’. Zo blijven de boerderij en begraafplaats in stand, net alsook de bijzondere plekjes en monumenten van de zusters. Op de boerderij en mogelijk een theehuis zijn er wellicht werkplekken voor mensen die kwetsbaar zijn in de samenleving. Ook zal in de plannen de kapel op termijn beschikbaar komen voor ontmoeten en vieren. De erfpachter zorgt straks voor exploitatie van de gehele buitenplaats. 

Eerste schop
Eind oktober is het bidboek klaar om de zoektocht in te zetten naar een erfpachter. De gemeente stelt nu alle betrokkenen in staat bezwaren in te dienen en voert waar nodig nog overleg met betrokken partijen. De raad is in december aan zet voor de uiteindelijke besluitvorming.

De verwachting is dat eind 2023/begin 2024, de eerste schop de grond in gaat, waarschijnlijk te beginnen met de sloop van 'het nieuwe pensionaat en de verpleegunit'. Anderhalf jaar later zijn de ruim 80 appartementen in het 'carré’ klaar voor bewoning. 

'In ruim twee jaar met burgerparticipatie naar visie en ontwerp-bestemmingsplan'

'Van burgerparticipatie naar visie en ontwerp bestemmingsplan in ruim twee jaar. Dat is bijzonder', aldus een tevreden wethouder. ‘We hebben veel waardering voor de veerkracht in Corona-tijd en de visie van de zusters’.

De volledige plannen zijn na te lezen op huizebijdorp.nl