Foto 1. Het noodpostkantoor in de Dorpskerk.Foto 2. De riante ruimte in het nieuwe interieur van het postkantoor aan de Voorstraat (foto’s De Omroeper/W.F.H. Assink)
Foto 1. Het noodpostkantoor in de Dorpskerk.Foto 2. De riante ruimte in het nieuwe interieur van het postkantoor aan de Voorstraat (foto’s De Omroeper/W.F.H. Assink) Foto: Ellen

POSTKANTOOR
IN DE DORPSKERK

In De Omroeper van 10 april 1974 wordt de verbouwing van het postkantoor op de Voorstraat aangekondigd.

“Het postkantoor op de Voorstraat zal grondig worden gemoderniseerd.

Met ingang van 16 april zal het kantoor op de Voorstraat worden gesloten en zullen de loketten tijdelijke worden ondergebracht in het ontmoetingscentrum van de Dorpskerk op het Kerkplein. De verbouwing, die zal gebeuren door de Rijksgebouwendienst, zal zo goed als geen veranderingen met zich meebrengen voor het exterieur. Het postkantoor valt namelijk onder de bepalingen van het Beschermd Dorpsgezicht. Er mag dus uiterlijk niets aan veranderen. Alleen de ingang wordt verplaatst van links naar rechts. Binnen komen de balies evenwijdig aan de Voorstraat te liggen waardoor meer ruimte ontstaat voor cliënten en beambten. De beide brievenbussen komen ook voor het ontmoetingscentrum op het Kerkplein te staan. De verbouwing zal enige maanden duren”.

ZELFBEDIENING
In De Omroeper van 11 december 1974 staat te lezen dat de verbouwing klaar is:

"Achter de oude gevel van het postkantoor is een geheel nieuw en ruimer kantoor verrezen waar de P.T.T. beambten veel meer ruimte hebben om te werken zodat het publiek vlotter kan worden geholpen. Met het verleggen van de ingang heeft men ook een veel grotere hal met zelfbedieningsapparatuur gecreëerd, die dag en nacht is geopend. De cliënten kunnen nu altijd terecht voor het kopen van postzegels en het wegen van pakketten. Deze pakketten kunnen dan, voorzien van zegels, in een speciaal daarvoor bestemde kluis worden gedaan. Directeur W.J. de Zwart is zeer gelukkig met deze nieuwe behuizing: "Alhoewel wij in het noodkantoor in de hal van de Dorpskerk zeker geen nare tijd hebben gehad. In het begin was het even wennen voor bezoekers en personeel, maar al snel werden de zaken net zo vlot afgehandeld als in het oorspronkelijke postkantoor. Het was wel minder ruim, maar wij zijn het kerkbestuur zeer erkentelijk voor het tijdelijk afstaan van de hal”.

De heer De Zwart hoopt vooral dat in het verbouwde postkantoor op de Voorstraat het pubkiek de zelfbedieningshal goed gaat gebruiken. Er zijn namelijk gevallen bekend dat de P.T.T. deze service moest staken omdat de hallen vooral in het weekend ernstig bevuild werden. Maar de heer De Zwart rekent erop dat dit in Voorschoten niet zal gebeuren”.