De Alliantie Burgers Voorschoten houdt maandelijks een enquête onder de inwoners van Voorschoten
De Alliantie Burgers Voorschoten houdt maandelijks een enquête onder de inwoners van Voorschoten Foto:

“De Stem van Voorschoten”
wat voor dorp zijn we?

Voor de zomervakantie legden we u in onze online enquête op de website alliantie-burgers-voorschoten.nl/stem.html “De Stem van Voorschoten” een aantal vragen voor met als thema “wat voor dorp zijn we?”

door:  Wilco Vertegaal,
Alliantie Burgers Voorschoten

De deelnemers aan de enquête vinden de groene, historische uitstraling het meest karakteristieke kenmerk van Voorschoten, op de voet gevolgd door het knusse, dorpse karakter. 

Maar een groep van zo’n 25% constateert dat we steeds meer ‘eenheidsworst’ aan het worden zijn.

Groeigemeente
Het aantal inwoners in Voorschoten is in 70 jaar 2,5 keer zo groot geworden. De grootste groep respondenten beschouwt dit als een gegeven, maar bijna niemand is er blij mee. Een kwart vindt het nu wel behoorlijk druk worden, en een bijna even grote groep vindt Voorschoten inmiddels onherkenbaar veranderd.

De helft van de deelnemers vindt dan ook dat Voorschoten niet verder moet groeien. Als er dan toch gebouwd moet worden, is uitbreiden richting Wassenaar en de A44 de enige acceptabele optie voor onze deelnemers.

Weggaan uit Voorschoten doen we liever niet (ongeveer 35%) of anders naar buiten de Randstad (30%). Leiden en Wassenaar/Zoeterwoude zijn ook nog acceptabel (beide ruim 10%), een even grote groep maakt het niet uit, als ze maar een woning kunnen krijgen. Leidschendam, Zoetermeer of Leiderdorp zijn niet populair.

Fuseren?
Al jaren wordt er gespeculeerd over het samengaan van Voorschoten met een andere gemeente. Bijna 40% van de deelnemers vindt echter dat Voorschoten hoe dan ook zelfstandig moet blijven. Een kwart ziet samengaan met Wassenaar wel zitten, een op vijf kiest voor Leiden.

Nieuwe enquête
Een meer uitgebreide analyse is te vinden op de website van de Alliantie Burgers Voorschoten. Vanaf 27 augustus staat daar ook een nieuwe vragenlijst klaar, deze keer over de politiek in Voorschoten.

Meedoen is simpel: ga naar de website en vul de vragen in. Het adres: https://www.alliantie-burgers-voorschoten.nl/stem.html