De gemeente geeft tips om tuin watervriendelijk te maken. Groene tuinen zijn in de zomer minder warm! Foto: Gemeente Voorschoten
De gemeente geeft tips om tuin watervriendelijk te maken. Groene tuinen zijn in de zomer minder warm! Foto: Gemeente Voorschoten Foto:

Is uw tuin al watervriendelijk?
Vervang tegels door groen!

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Waar twee jaar geleden een nieuw Nederlands hitterecord werd gevestigd, hebben we deze zomer te maken gehad met langdurige hoosbuien die hebben geleid tot de overstromingen in Limburg. Heftige buien veroorzaken nogal eens overlast, zoals borrelende toiletten of ondergelopen straten of kelders. Maar ook de perioden van langdurige droogte kunnen ervoor gaan zorgen dat er een keer niet genoeg water beschikbaar is voor het beregenen van de tuin. Gelukkig kunt u ook zelf iets doen om problemen te voorkomen door uw tuin watervriendelijk te maken! 

Als gemeente Voorschoten nemen wij maatregelen om de openbare ruimte klimaatbestendig te maken. Op veel plekken wordt zoveel mogelijk steen vervangen door groen waardoor het regenwater makkelijk in de grond kan zakken. Voorbeelden hiervan zijn de aanleg van plantsoentjes aan de Alexander Adamskistraat en de aanleg van een groen speelveldje aan de Hogendorpweg bij onderhoudswerken aan de bestrating. Het riool wordt daarmee ontlast. Het is eenvoudigweg niet mogelijk om alle rioleringen aan te passen voor de grootst mogelijke regenbui, daarom wordt gezocht naar andere oplossingen.

We kunnen dit niet alleen: we hebben de hulp van onze inwoners hierbij hard nodig. Want ook al heeft u misschien zelf (nog) geen water overlast, de afvoer van uw water heeft wel degelijk invloed op mogelijke wateroverlast bij anderen.

Wat kunt u zelf doen?
U kunt zelf droogte en wateroverlast tegengaan door zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. De beplanting houdt het water langer vast en bevordert het doorsijpelen van regenwater in de bodem. Ook zijn er tal van mogelijkheden om regenwater af te koppelen van het riool en bijvoorbeeld op te vangen in een regenton. Daarmee creëert u uw eigen wateropslag. Dit regenwater kan weer worden benut om planten in de tuin water te geven. Hiermee wordt het gebruik van drinkwater tijdens droogteperiodes teruggedrongen en wordt ‘schoon’ water dat wegloopt in het riool niet meer onnodig gezuiverd. Groene tuinen worden in de zomer ook veel minder heet. En u vergroot ook nog eens het leefgebied van heel veel soorten vogels, insecten en andere dieren!

Kijk voor meer informatie en tips op onze website, of stuur een e-mail naar duurzaam@voorschoten.nl.