Afbeelding
Foto: JOHN BRUSSEL

Elke dag een beetje beter!

De vakantiespullen liggen weer in de kast, de agenda is gevuld, het laatste boek van de stapel is bijna uit en nog even genieten van de laatste vakantiezonnestralen. We gaan weer aan de slag!

Raadsleden, collegeleden en ambtenaren staat een nieuw politiek seizoen te wachten. Het laatste seizoen voor de gemeenteraadsverkiezingen. En… dit politieke seizoen begint met een mijlpaal. Op 1 september gaat de nieuwe ambtelijke organisatie van Voorschoten van start. Een eigen organisatie die dichtbij inwoners, organisaties, verenigingen en ondernemers staat. We zetten in op een goede dienstverlening. Dat betekent dat wij als overheid er voor u zijn. Zoals korte wachttijden aan de balies of dat als u de gemeente belt of via social media benadert met een inhoudelijke vraag dat deze spoedig wordt beantwoord. De Gemeentewet schrijft ons voor binnen 8 weken een brief te beantwoorden. Iets dat niet meer past in deze digitale tijd. Bij elke webwinkel met goede webcare krijgen we na het stellen van een inhoudelijke vraag direct een ontvangstbevestiging en vaak binnen enkele dagen een antwoord. Behandel de ander zoals u zelf ook behandeld wilt worden.

Dit klinkt als open deuren, maar de dagelijkse praktijk leert dat er veel verbeteringen mogelijk zijn. Het betekent niet dat alles kan. Het antwoord op uw vraag kan ook nee zijn. Het is onze verantwoordelijkheid om te kunnen uitleggen waarom iets niet kan. Ook belangrijk is dat we met elkaar leren van dingen die niet goed gaan. Waar mensen werken worden nu eenmaal fouten gemaakt. Dat geldt ook voor ons.

We gaan als gemeente Voorschoten een cruciale draai maken in ons werken. Van een bureaucratische organisatie die de wet volgt, naar een dienstverlenende organisatie die handelt naar de behoefte van de inwoners. Dat is niet zo maar gerealiseerd. Rome is ook niet op een dag gebouwd. We zijn aan het bouwen, vanaf de basis. Elke dag een beetje beter dat is het streven. Daar hebben wij ook uw hulp voor nodig. Blijf vooral de tips en tops met ons delen!

In de kern draait het erom dat je als overheid een betrouwbare partner bent. Juist dit knelt in deze tijd. Er wordt met meer wantrouwen gekeken naar de overheid. Daar heb ik begrip voor. Bijvoorbeeld de Toeslagenaffaire heeft bij velen, ook inwoners uit Voorschoten, diepe wonden geslagen. Levens zijn verwoest door het handelen van de overheid. We moeten als overheid elke dag hard werken om het vertrouwen terug te winnen en te blijven verdienen.

Ik heb alle vertrouwen in onze nieuwe organisatie. Vanaf 1 september gaan we met u hiermee aan de slag!

Nadine Stemerdink
Burgemeester