'Leegstand dorp veel minder dan verwacht'

Vervolg van pagina 4

En dan is het nog de leegstand in het centrum. 'Die is veel minder groot dan we met zijn allen hadden verwacht', zegt de wethouder. 'Zeker in coronatijd zag het er echt niet goed uit. Maar tegen alle verwachtingen in heeft een aantal nieuwe ondernemers zich in de laatste maanden in het dorp gevestigd en er komen er nog meer bij.
In het pand van Mourits Groente & Fruit en in het voormalige pand van de Chocolaterie aan de Voorstraat (tegenwoordig aan de Tramstraat gevestigd), komt Sushi aanbod. En in het voormalige pand van Bins komt een modewinkel voor ruimere maten. Bovendien zijn er vergevorderde plannen voor het pand van D-reizen aan het Treubplein. Zorgen zijn er nog over het voormalige Rabo-pand, de winkel van Lolita en het pand van de ING-bank. De laatste wordt in principe nog verhuurd aan de bank maar we willen ook daar graag een ondernemer hebben.
Alhoewel we snel willen handelen is het wel belangrijk om rekening te houden met het brancheringsonderzoek dat de nieuwe centrummanager Cees van Veen uitvoert. Daaruit moet blijken aan welke ondernemingen behoefte is om het centrum nog aantrekkelijker te maken. In principe is Voorschoten een open markt maar we willen graag een beetje bijsturen op verscheidenheid en betrokkenheid van nieuwe ondernemers. Om gericht op zoek te gaan naar bedrijven die passen in het dorp, is het wel nodig dat we weten aan welke winkels behoefte is of veel publiek trekken. Winkels voor dagelijkse boodschappen, zoals bijvoorbeeld een goede groenteboer of delicatessen zouden niet misstaan.
Voor dit brancheringsonderzoek hebben we van de Provincie subsidie gekregen, dat betekent dat we daar snel mee aan de slag kunnen, want dit is ook voor de centrummanager een goede kapstok om verdere acties aan op te hangen.'