'De stem van Voorschoten' is een maandelijkse enquête door de Alliantie Burgers Voorschoten
'De stem van Voorschoten' is een maandelijkse enquête door de Alliantie Burgers Voorschoten Foto:

Kwart van kiezers staat niet meer achter hun stem

Terugkijkend op de afgelopen vier jaar zegt minder dan een kwart van de kiezers dat hun stem goed besteed is geweest. Dat blijkt uit de enquête “De Stem van Voorschoten” van augustus.

Ingezonden door: Wilco Vertegaal,
namens de Alliantie Burgers Voorschoten.

Het onderwerp van deze enquête was “Dorpspolitiek, verkiezingen en wij”. Aan ons als inwoners is het de taak om in maart 2022 de partijen te kiezen die de komende vier jaar ons dorp gaan besturen. Hoe gaan wij met die belangrijke taak om? En hoe vinden wij dat dorpspolitiek eruit zou moeten zien? Wat is dorpspolitiek voor ons? 

Driekwart van de deelnemers geeft aan dat voor hen de kern van dorpspolitiek is dat inwoners zelf kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het dorp. Daarnaast gaf liefst 80% aan dat inwoners en politici voortdurend met elkaar in interactie horen te zijn. 

Ook gaf meer dan de helft van de respondenten aan dat ze altijd als inwoners willen kunnen bijdragen, omdat de inzichten van de inwoners zorgt voor beter werkende oplossingen. Onze stem en hoe we die evalueren. 

De voorbereiding voor het stemmen bestaat vooral uit het vergelijken van de verkiezingsprogramma’s, meestal op hoofdlijnen en beperkt tot enkele partijen. Maar slechts 11% controleert of er iets van de verkiezingsbeloftes terecht is gekomen. Een vrijbrief voor loze beloftes? 

Kijkend naar de bijna afgelopen vier jaar heeft bijna de helft van de deelnemers het gevoel dat hun stem geen verschil heeft gemaakt. 

Een kwart zegt zelfs dat hun stem beter anders besteed had kunnen worden. Uiteindelijk zegt nog geen kwart van de deelnemers dat hun stem goed besteed is geweest. Grote vraag: hoe gaat zich dat uiten bij de komende verkiezingen?

Het aantal deelnemers aan de enquête van augustus was 160, het deelnemers aantal schommelt tussen de 100 en 200 per keer, laat Wilco Vertegaal weten.

Een uitgebreide analyse vind je op de website. Vanaf 24 september staat daar ook weer een nieuwe vragenlijst klaar. 

Meedoen is simpel, en kost een paar minuten tijd. Het adres: https://www.alliantie-burgers-voorschoten.nl/stem.html