Ben van der Hoff, schrijft maandelijks een column over gezonde leefstijl. Foto: Vsk
Ben van der Hoff, schrijft maandelijks een column over gezonde leefstijl. Foto: Vsk Foto:

Steeds meer artsen volgen bijscholing leefstijlarts

De reguliere medische wereld is nog te veel gericht op het inzetten van medicijnen in plaats van een gezonde leefstijl.

door: Ben van der Hoff

Leefstijl lijkt de redding voor wie kampt met chronische aandoeningen en overgewicht. Uit onderzoek van de Stichting Student & Leefstijl is gebleken dat maar vier procent van de lesuren van de artsenopleiding gaan over voeding, leefstijl en gezondheidsconcepten. Met het project ‘Gezondheid in onderwijs’ hoopt de Stichting alsmede de Vereniging Arts & Leefstijl dat leefstijlgeneeskunde een plaats krijgt in de opleidingen.

De bevolking kampt met talrijke chronische aandoeningen. Circa de helft van de patiënten in een gemiddelde huisartsenpraktijk heeft een ongezonde leefstijl. Toch verwijzen huisartsen nog niet massaal door naar de Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI’s). De weinig beschikbare tijd, het bespreekbaar maken van een ongezonde leefstijl, maar ook twijfels over de (lange termijn) effecten zijn enkele barrières, blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen. Volgens het RIVM waren in april 2021 pas 17.890 mensen gestart met een GLI. Meer dan drie miljoen komen naar schatting in aanmerking hiervoor. Het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde meldt dat het gewichtsverlies en de gezondheidswinst tegenvallen met de inzet van die GLI. De overheid, vergezeld door een zestal (para) medisch gerichte instanties, heeft de druk op de huisartsen vergroot, maar zou eigenlijk zelf verantwoordelijkheid moeten nemen door maximaal in te zetten op preventie.

Het kan anders
Steeds meer artsen kiezen ondertussen voor de (bij)scholing leefstijlarts. Onderzoek wijst uit dat hier winst valt te behalen, want meer dan 90% van de bevolking eet niet gezond volgens het RIVM en beweegt te weinig. Een treffend voorbeeld van de effectiviteit van leefstijl werd getoond in een van de TV-uitzendingen van Dokters van Morgen. Huis-/leefstijlarts mevrouw Brouwers (opleiding leefstijlarts genoten in Amerika) in het Friese Bakkeveen heeft zich ten doel gesteld het hele dorp vrij te maken van hoge bloeddruk medicijnen. De voeding van twee patiënten die langer dan tien jaar medicijnen gebruikten werd doorgelicht en ze werden aan het bewegen gezet. Al na drie weken konden ze afscheid nemen van de bloeddrukpillen èn van een aantal kilo's lichaamsgewicht. De reguliere medische wereld wordt hier een spiegel voorgehouden