100 jaar oude recepten van de Indische Oma Miet. Foto: Mo van der Werf.
100 jaar oude recepten van de Indische Oma Miet. Foto: Mo van der Werf. Foto:

Boekpresentatie ‘Het Indische Kookschrift van Oma Miet’

Wilt u zelf authentieke Indische gerechten maken? Volg dan de 100 jaar oude recepten van de Indische Oma Miet.

Door: Nico Fennes | Life In Letters

Mimie Georgine De Liser de Morsain, kortweg Oma Miet, werd geboren op 9 februari 1900 te Batavia. Vanaf 1922 bediende zij een brede klantenkring van de door haarzelf bereidde Indische taarten, zoetigheden en gerechten. Dagelijks leverde ze wel honderd rantangs. Met een fietstaxi bracht ze deze in de Bataviaanse straten rond. Haar recepten schreef ze met potlood in schriftjes. 

Nadat Indonesië onafhankelijk werd van Nederland verliet zij noodgedwongen met de familie haar thuisland. Haar allerbelangrijkste bezit - de kookschriftjes, haar pannen, vijzels en kruiden - nam zij op de boot mee naar hier. Marc Tierolf, geboren en getogen in Voorschoten, is haar achterkleinzoon. Met behulp van de kookschriftjes bereidt hij de authentieke Bataviaanse gerechten zoals oma Miet dat 100 jaar geleden deed. 

Marc is er trots op dat hij de culinaire erfenis van zijn oma op die manier kan voortzetten. In de spijzen wordt weinig tot geen suiker gebruikt, een kenmerk van de oude Bataviaanse keuken. Geen bouillonblokje maar trassi. Neen, er worden geen concessies gedaan aan de bestanddelen. De recepten onderscheiden zich van de huidige Indonesische keuken door het gebruik van verse ingrediënten, zoals sereh, gember en laos, die in elke supermarkt te vinden zijn. 

De recepturen zijn eenvoudig van opzet en daarom is zo’n heerlijk Indisch gerecht voor iedereen haalbaar.Met het uitgeven van ‘Het Indische Kookschrift van Oma Miet’ gaat Marcs droom in vervulling. In dit kookboek vol originele recepten, schitterende foto’s en achtergrondverhalen laat hij iedereen meegenieten van ‘de echte Indische smaak’. 

Het boek telt 302 pagina’s, kost € 29,95, is te bestellen op www.omamiet.nl en vanaf 24 oktober verkrijgbaar in diverse boekwinkels. Een aanrader voor iedereen die van lekker Indisch koken houdt! Zondag 24 oktober 13:00 uur presenteert Marc zijn boek in het verenigingsgebouw van de VOV op de Prof. Einsteinweg 3. Opening door schrijfster Vilan van de Loo. Iedereen is van harte welkom op deze gezellige middag in Indische sferen met hapjes, drankjes en Indische muziek. Koffie en thee zijn gratis. Overige drankjes €1,50.