De zes oudsten, achter vlnr: Leo, Lenie, Adriaan en voor vlnr:  Toos, Kees en Tinus brachten tezamen met de rest van de familie op 29 augustus jl voor de laatste keer een bezoek aan de melkhal. Foto: Bert van Bohemen
De zes oudsten, achter vlnr: Leo, Lenie, Adriaan en voor vlnr: Toos, Kees en Tinus brachten tezamen met de rest van de familie op 29 augustus jl voor de laatste keer een bezoek aan de melkhal. Foto: Bert van Bohemen Foto:

Familie van Bohemen nog één keer in de melkhal

De Melkhal aan de Voorstraat 31 is één van de vele rijksmonumenten in Voorschoten. De voormalige midden 19 -eeuwse boerderij met, topgevel en houten gekartelde daklijsten, zoals wordt vermeld in het overzicht Voorschotense Rijksmonumenten. In 1867 werd het pand bewoond door C. Kranenburg die een gedenksteen in de gevel aanbracht ter herinnering aan de brand van in dat jaar waarna een nieuwe voorgevel werd gezet. Vanaf 1920 is C.A. Bohemen hier als veehouder begonnen, vanaf 1929 werd er melk uitgevent. In oktober zal het pand door een nieuwe eigenaar worden bewoond en komt er een eind aan de lange historie van de familie Van Bohemen met het pand.

Door: Nico Fennes, Life in Letters

Bijna de voltallige familie Van Bohemen kwam op 29 augustus nog één keer bij elkaar in de voor hen zo memorabele boerderij op de Voorstraat 31. De familie organiseerde deze grootse reünie vanwege het feit dat het perceel al ruim honderd jaar in familiebezit is en er aan dat tijdperk nu een einde komt. 

Het is honderd-en-een jaar geleden dat Cees van Bohemen met zijn vrouw Johanna van der Voort de boerderij aan de Voorstraat betrok. Hij nam een melkwijk over en begon met het bezorgen van melk aan huis. Cees en Johanna kregen tien kinderen die allen in bedsteden op de voorzolder van de boerderij sliepen.

In zijn jonge jaren bezorgde Tinus al melk bij klanten van zijn vader Cees. In 1956 begon hij zijn eigen melkwijk. Tinus bediende de klandizie van zuivelproducten door met paard en wagen langs de deuren te trekken. Zijn wijk strekte zich uit van de Molenlaan tot aan Leidschendam. Het assortiment groeide naarmate de vraag naar levensmiddelen toenam. De melkwagen werd al snel een rijdend winkeltje.

In 1957 trouwde Tinus met Riet van der Helm. Vanaf 1968 verkocht Riet zuivelproducten en andere levensmiddelen vanuit de zogenaamde ‘Melkhal’. Toen Tinus en Riet rond de eeuwwisseling waren uitgewerkt was er onder de zes kinderen, zeventien kleinkinderen en zes achterkleinkinderen geen animo voor om het bedrijf voort te zetten. De tijd is nu aangebroken om de monumentale boerderij over te dragen aan een nieuwe eigenaar, wat per 1 oktober staat te gebeuren.

Nog één keer kwamen alle Van Bohemens van heinde en verre naar de Voorstraat 31 in Voorschoten om herinneringen aan weleer op te halen, zoals bijvoorbeeld de verkleedpartijen op bruiloftsfeesten, het stalletje voor de deur tijdens de Paardenmarkt, en de gezellige familiebijeenkomsten op de zondagmiddagen. Dan borrelden de ouderen in het voorhuis en lagen de kinderen met aanhang van onder de stoelen naar de eerste kleuren-tv te kijken. 

Voor de reünie haalde de familie van alles uit de kast: de stamboom van het geslacht Van Bohemen, een fotogalerij, de kunstwerken van Diane van Bohemen en Aad Soonius, familieboeken, de melkbussen van vroeger en zelfs de blauwgrijze melkjas en geldtas van Tinus ontbraken hierbij niet. Een neef zong liedjes van voor de oorlog en werd daarbij begeleid door de 87 jarige tante Lenie op harmonica. De zes oudsten, Leo, Lenie, Adriaan, Toos, Kees en Tinus waren prominent aanwezig om het hoofdstuk Van Bohemen op Voorstraat 31 na honderd-en-een jaar af te sluiten.