Voor 25 euro een boom aanschaffen via de site van de gemeente. Zo lang de voorraad strekt! Foto: PR
Voor 25 euro een boom aanschaffen via de site van de gemeente. Zo lang de voorraad strekt! Foto: PR Foto:

Gemeente organiseert bomenactie ‘Boom zoekt tuin'

De herfst kom er weer aan! Dit is het beste tijdstip om een boom te planten. De bomen zijn dan namelijk in rust. Als gemeente zijn wij aangesloten bij Stichting Steenbreek. Deze stichting zet zich in om de leefomgeving te vergroenen. Als gemeente onderschrijven we deze doelstelling. De gemeente Voorschoten organiseert daarom dit najaar de actie ‘Boom zoekt tuin’.

Voor 25 euro kunt u uw eigen boom aanschaffen via onze website. De rest van het bedrag wordt door de gemeente vergoed, zolang de voorraad strekt! 

Waarom een boom in de tuin?
Een boom in uw tuin heeft veel voordelen. Bomen leveren niet alleen een belangrijke bijdrage aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving. Mensen voelen zich geestelijk en lichamelijk gezonder wanneer ze zicht hebben op natuur. Door een boom te planten kunt u ook in uw eigen tuin volop genieten van de natuur.

Bomen zorgen daarnaast voor schaduw en verkoeling in de tuin, leggen koolstofdioxide (CO2) vast, verbeteren de luchtkwaliteit, beperken de toevoer van overtollige neerslag naar het riool, bieden privacy en ze verhogen de waarde van vastgoed. Verder zijn veel bomen een voedselbron voor mens en dier met ieder jaar volop fruit, zaden of noten. Vogels zoeken bomen en struiken als veilige nestel- of schuilplaats.

Een geschikte boom
We hebben een breed aanbod aan bomen, er is voor ieder wat wils. Om mee te doen met de actie dient u zich vóór 16 oktober aan te melden. Op onze website kunt u onze bomenmenukaart vinden, en uw bestelling doen. Voor iedere tuin en grondsoort is wel een geschikte boom te vinden. Zoek een boom uit die bij de grootte van de tuin past.

Voor boomgroottes hanteren we de volgende categorieën: kleine bomen (tot maximaal 6 meter hoogte), middelgrote bomen (6 tot 12 meter hoogte) en grote bomen (hoger dan 12 meter). Zo voorkomt u dat de boom in de toekomst te groot wordt voor uw tuin. Bepaal vooraf goed de functie die de boom in de tuin gaat krijgen: sierwaarde, eetbaar, bescherming tegen hitte of het garanderen van privacy. U kunt uw boom in november ophalen. 

Samen maken we Voorschoten groener! 

Kijk voor meer informatie op www.voorschoten.nl/boom-zoekt-tuin.