De Bungalow die fungeerde als plek van ontspanning voor alle Dominicanessen uit heel Nederland, wordt afgebroken en hier wordt het landschapspark hersteld met passende bomen. Foto: Jane Koopstra
De Bungalow die fungeerde als plek van ontspanning voor alle Dominicanessen uit heel Nederland, wordt afgebroken en hier wordt het landschapspark hersteld met passende bomen. Foto: Jane Koopstra Foto:

“Met weemoed afscheid van De Bungalow”

Al 145 jaar neemt de kloostergemeenschap van de Congregatie van de Heilige Catharina van Siëna een zo prominente plaats in in Voorschoten dat het onvoorstelbaar is dat deze langzaam maar zeker in de toekomst nog slechts als erfgoed zal bestaan.

door: Jane Koopstra

Nu de zusters de gemiddelde leeftijd van achter in de 80 hebben bereikt, hebben ze besloten nog zelf richting te willen geven aan de bestemming en inrichting van het monumentale landgoed en klooster. Daarbij moet rekening worden gehouden met de oorspronkelijke missie van de congregatie: oog en hart voor de armoede en de ongelijkheid in de samenleving van die dagen met kansen voor vrouwen, voor kinderen en bejaarden in onderwijs en zorg. Dit zal o.a. worden vormgegeven in de sociaal maatschappelijke activiteiten die er in de toekomst zullen plaatsvinden, de zorgfunctie, appartementen o.a. voor zorgbehoeftigen, educatieve functies rondom de tuin en boomgaard en eventueel een kinderopvang.
Op bescheiden schaal zal er gebouwd worden en enkele niet monumentale gebouwen zullen daartoe worden afgebroken. Maar de specifieke onderdelen, zo nauw verwant aan de kloostergemeenschap, zullen blijven bestaan, zoals de kapel, het oude oorspronkelijke huis, de begraafplaats.

Wat ook wordt afgebroken is het vakantie-oord van de zusters. Op de gevel staat “Ons Uitzicht” maar onder de zusters wordt het liefkozend “De Bungalow” genoemd. Het staat in het bos grenzend aan de Veurseweg. Erachter, in een sfeervol stukje kreupelhout is het Dominicuspad met afbeeldingen van de negen houdingen van Dominicus, door de medewerkers geschonken aan de zusters t.g.v. het 175- jarig bestaan van de Congregatie.

De Bungalow fungeerde als plek van ontspanning voor alle Dominicanessen uit heel Nederland, die daar gedurende een week vakantie konden genieten van fietsen in de omgeving, museum- en familiebezoek, lezen, spelletjes doen en zelf wat kokkerellen in de goed geoutilleerde keuken. Slapen gebeurde in het klooster zelf. Tot in de jaren ’70 beschikten ze bij de Bungalow zelfs over een midgetgolfbaan. Toen de zusters er geen gebruik meer van maakten, schonken ze deze aan de jongens van het internaat op Beresteijn. Als je nu in de omgeving van de kas in het struikgewas op Beresteijn rondstruint, struikel je over de restanten.

Aan het vakantievieren is ook een einde gekomen. Bovendien zijn alle Dominicanessen inmiddels gehuisvest op Bijdorp. Marente heeft de zorg overgenomen voor de zorgbehoeftigen, ook niet-Dominicanessen maken daar tegenwoordig gebruik van. Op de plaats van de bungalow wordt het landschapspark hersteld met passende bomen. Achter de bungalow en tegen de rand van het weiland grenzend aan het Roucooppark worden 12 grondgebonden huizen gepland. Om het bos niet onnodig aan te tasten, hebben deze slechts een terras, geen tuin en ook geen schuttingen. Alle nieuw te bouwen woningen (appartementen) zullen huur zijn (eventueel erfpacht). Verkoop van grond zou het in stand houden van het gehele landgoed in gevaar brengen.

De zusters zullen tevreden zijn over de nieuwe bestemming en invulling. En Voorschoten behoudt het erfgoed dat ook al heel lang voor de komst van het klooster bestond. De ontwerpplannen hebben tot 13 september ter inzage gelegen bij de Gemeente. De ingediende zienswijzen kunnen daar uiteraard nog verandering in brengen.

Bron: webinar van 2 juni; ook dank aan Zr. Baptiste voor aanvullende informatie.