de Kimshoeve na de restauratie in 1974. (foto De Omroeper/W.F.H.Assink)
de Kimshoeve na de restauratie in 1974. (foto De Omroeper/W.F.H.Assink) Foto:

De Kimshoeve: van boerderij tot padvindershuis

De Omroeper 5 februari 1957

“Zaterdagmiddag werd onder grote belangstelling het nieuwe gebouw van de verkenners en padvinders geopend. Deze opening werd vooraf gegaan door een defilé van alle Voorschotense padvinders en verkenners. Vanaf het bordes van het raadhuis werd het defilé gadegeslagen door burgemeester Van der Hoeven.Na afloop opende de burgemeester de nieuwe weg naast het verkenners gebouw, de Lord Baden Powellweg, genoemd naar de stichter van de padvindersbeweging. Vervolgens onthulde hij het naambord “De Kimshoeve” vernoemd naar de hoofdpersoon Kim uit het gelijknamige boek van Rudyard Kipling, dat een belangrijke rol speelt in het padvindersleven”. 

Ontstaan
"Toen omstreeks 1950 de gemeente Voorschoten overging tot realisering van het uitbreidingsplan Langenhorst, stond de boerderij van de heer Grundeken, achter het huis Klein Langenhorst, in de weg. De gemeenteraad besloot tot aankoop van de boerderij en deze te verplaatsen verderop in het weiland. Verondersteld mocht worden dat daar vooreerst geen uitbreidingsplannen zouden zijn. Gesticht werden een stenen schuur voor veertig koeien, een loods, twee grassilo's, waarbij in 1953 nog een kippenhok en een gierkelder werden aangebouwd. Maar de uitbreiding van Voorschoten ging echter sneller dan iemand kon vermoeden en in 1954 besloot de Raad dan ook tot aankoop van alle gronden van de heer Grundeken aan deze kant van de Vliet voor verdere uitbreiding van de Vlietwijk, en de boerderij te slopen. Vrijwel direct lieten de padvinders hun oog vallen op deze plek omdat zij tot dan toe niets anders hadden dan een paar onbewoonbaar verklaarde panden aan de Molenlaan. Omdat de gemeente grote waarde hecht aan de jeugdbeweging werd besloten de boerderij te behouden, het gebouw in te passen in de uitbreidingsplan en het te verhuren aan de padvinders. Er zijn bergen werk verzet door de padvinders, ouders en de gemeente om het gebouw gebruiksklaar te maken”.

Uitbreiding
In de raadsvergadering van 24 februari 1961 kwam de eerste uitbreiding en verbetering van de Kimshoeve aan de orde. Citaat uit het verslag in de Omroeper van maart 1961: "Raadslid P. Pels merkte op dat als er één gemeente in Nederland is die de padvinderij daadwerkelijk een goed hart toedraagt is het wel Voorschoten. Hij haalde de geschiedenis op van de totstandkoming van dit padvinderscentrum en vroeg aan het college een waarborg dat andere jeugdorganisaties in Voorschoten, die eventueel bij de gemeente aankloppen, op even grootscheepse wijze zullen worden geholpen. Burgemeester L. de Kool antwoordde dat ten aanzien van andere jeugdorganisaties alles objectief bekeken zal worden. Het voorstel voor het benodigde krediet van f. 13.750,= werd zonder hoofdelijke stemming aangenomen.
De publieke tribune was geheel gevuld met padvinders en padvindsters, die bij de behandeling van bovengenoemde grote belangstelling aan de dag legden. En toen de burgmeester opstond en naar padvindersgebruik een penning van de linker naar de rechterbroekzak overbracht (een padvindersgeste bij het verrichten van de goede daad van de dag) steeg er vanaf de publieke tribune dan ook een luid gejuich en waarderend applaus op!” Einde citaat.

Naschrift: De Kimshoeve is nog een aantal malen gerestaureerd, maar werd in 1994 alsnog gesloopt en kwam er voor de scouting een nieuw gebouw aan de Vliet nabij de ‘Blauwe brug'.