Samen met zijn oud-studiegenoot Arjen Joosse haalde Christiaan Smeenk met 1300 km fietsen dankzij sponsoring en donaties 15.000 euro op. Foto: Eppo Karsijns
Samen met zijn oud-studiegenoot Arjen Joosse haalde Christiaan Smeenk met 1300 km fietsen dankzij sponsoring en donaties 15.000 euro op. Foto: Eppo Karsijns Foto: Eppo Karsijns

Huisarts Smeenk fietst 1.300 km voor goed doel

De afgelopen weken fietste huisarts Christiaan Smeenk 1.300 kilometer van Italië naar Nederland om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. De 38-jarige huisarts uit Voorschoten deed daar acht dagen over. Samen met zijn oud-studiegenoot Arjen Joosse, die internist-oncoloog in Rotterdam is, overbrugde hij in totaal 19.000 hoogtemeters. Niet alleen sportief werd het een succes. De twee fietsende dokters haalden in totaal € 15.000,- op voor belangrijk onderzoek. Alle reden derhalve voor een gesprek met Christiaan.

door: Hans Douw

‘Van jongs af aan beleef ik veel plezier aan sporten. Het is niet zo dat ik in een bepaalde discipline uitblink, maar ik ben wel gedreven. Ik heb van alles gedaan. In heb op judo gezeten, American football, hockey, honkbal, tennis, schaatsen en voetbal. 

Toen ik voor de derde keer mijn kruisband scheurde heb ik mij meer toegelegd op het wielrennen. In 2011 heb ik een serieuze fiets aangeschaft, waarmee ik ben gaan koersen. Doorgaans deed ik dat gewoon op individuele basis, maar een paar jaar geleden ben ik lid geworden van wielerclub Swift. Daar zit ik nu ook in het bestuur.

Als het even kan doe ik op dinsdagavond mee aan de wekelijkse competitie die wordt verreden op ‘De Bult’ nabij Park Cronesteyn in Leiden. Daar ligt een parcours van anderhalve kilometer waar een uur plus drie rondjes wordt gekoerst. Door met en tegen andere wielrenners te rijden, ga je net iets verder om bij te blijven. Daarnaast maak ik tussen de bedrijven door natuurlijk ook nog zelf mijn kilometers.

De Tour for Life heb ik gereden met Arjen Joosse, met wie ik al sinds mijn studie bevriend ben. Wij deden beide geneeskunde in Leiden, hebben in hetzelfde huis gewoond en hebben samen gevoetbald en gefietst. Voordat ik aan deze achtdaagse tocht begon was ik erg benieuwd hoe mijn lichaam zou reageren op zo’n inspanning.

Uiteindelijk is het mij meegevallen. Er zaten pittige stukken tussen, maar ik heb alles goed kunnen volbrengen. Zowel het klimmen als het dalen is mij goed afgegaan. Ik ben op het buitenblad de Ballon d’Alsace opgereden. Kenners kunnen dat op waarde schatten. Ik hou van hoge snelheden. In de bergen heb ik bergafwaarts 74 kilometer per uur aangetikt. Dat was heel mooi.

In totaal deden 230 wielrenners mee, die allemaal uit Nederland kwamen. Een aantal had een begeleidingsploeg bij zich, maar wij regelden alles zelf. De grootste uitdaging zat nog in alle randzaken. Wij sliepen in kleine tentjes en lagen op luchtbedden. Om 06.00 uur ging iedere ochtend de wekker, waarna wij om 07.30 uur op de fiets zaten. Op de campings waren er vaak rijen bij het douchen en was het warme water soms op. In combinatie met de zware inspanning was dat behoorlijk pittig. Ik heb mij zelfs een keer in een beek gewassen. Achteraf is dat natuurlijk heroïsch, maar ik was blij dat ik thuis weer van alle gemakken was voorzien.

Dankzij de steun en de donaties van meer dan 160 mensen is de actie een groot succes geworden. Vanaf deze plaats wil ik iedereen daarvoor dan ook hartelijk danken. De opbrengst wordt ingezet voor belangrijk onderzoek, dat gericht is op het persoonlijk maken van behandelmethodes voor kanker. Dat levert een beter resultaat en minder bijwerkingen op.
Er kan nog steeds gedoneerd worden via www.tourforlife.nl/christiaan-smeenk-the-cycling-doctors. ‘