De opnames zijn binnenkort te zien op www.voorschoten.nl Foto: VSK
De opnames zijn binnenkort te zien op www.voorschoten.nl Foto: VSK Foto:

Doe mee, neem de uitdaging aan: Stop met roken!

Bezoekers van de vrijdagmarkt keken op 17 september nieuwsgierig naar een filmopname waar wethouder Paul de Bruijn, huisarts Oscar Nijst en TV Forescate lid en docent lichamelijke opvoeding Pien Laurens behendig een pakje sigaretten wegsloegen.

Op initiatief van de gemeente Voorschoten is in samenwerking met de GGD een promotiefilmpje gemaakt waarin wordt opgeroepen om deel te nemen aan de actie Stoptober. 'Wij zouden het liefst een rookvrij Voorschoten willen, daarom werken wij van harte mee aan de landelijke actie Stoptober', zegt wethouder Paul de Bruijn. Mensen die roken en het moeilijk vinden om te stoppen raadt hij aan om samen met vele andere Nederlanders de uitdaging aan te gaan en in oktober 28 dagen niet te roken. 'Door vier weken niet te roken, kun je een gewoonte doorbreken. Bovendien is het heel motiverend om dat met heel veel anderen tegelijk te doen', zegt de wethouder.

Ook huisarts Oscar Nijst omarmt het initiatief van Stoptober, hij weet ook hoe moeilijk het is voor mensen om te stoppen met roken. Daarom kunnen alle Voorschotenaren tijdens de actie Stoptober bij de Voorschotense huisartsen terecht voor ondersteuning. 'Je kunt hiervoor een afspraak maken met de praktijkondersteuners van de huisartsen', onderstreept Oscar Nijst de medewerking van de huisartsen. 

Tennisvereniging Forescate is al 'rookvrij'
Pien Laurens is lid van TV Forescate en vertelt in het filmpje hoe het de tennisvereniging is gelukt rookvrij te worden. 'Eigenlijk was het helemaal niet zo moeilijk', zegt Pien. 'De tennisvereniging wilde graag meewerken aan een rookvrije generatie. Eerst hebben alle leden een brief met uitleg ontvangen en werd hen de mogelijkheid geboden om er over in gesprek te gaan met het bestuur. Al vrij snel had iedereen er begrip voor en kunnen wij nu zeggen dat er op het tennispark niet meer wordt gerookt!

Doe mee en meld je aan!
Al 500.000 mensen deden in voorgaande jaren mee aan Stoptober. Zeventig procent van hen heeft Stoptober volgehouden en rookt niet meer. Ruim de helft van de deelnemers is na drie maanden nog steeds gestopt met roken. Rokers die mee willen doen kunnen zich aanmelden via www.stoptober.nl. Vanaf 1 oktober begint de 28-dagen-niet-roken-reis. Deelnemers worden elke dag gesteund en aangemoedigd om het vol te houden. Door middel van motiverende berichten en filmpjes op social media, Stoptober.tv en de Stoptober app. Op 28 oktober start bovendien een gratis groepstraining stoppen met roken in de Stevenshof in Leiden. Kijk voor meer locaties en data op www.rookvrijookjij.nl.

Het idee achter Stoptober
Stoppen met roken, zeker als je al langere tijd gewend bent regelmatig een sigaret op te steken, is niet eenvoudig. De gemiddelde roker heeft verschillende stoppogingen nodig om daadwerkelijk afscheid te kunnen nemen van het roken. Stoptober is een initiatief om gezamenlijk met vele anderen een stoppoging te ondernemen. Overal zal je in oktober horen over de actie Stoptober. Op televisie, in praatprogramma's, radio en tijdens de reclameblokken. Niet gek, het Ministerie van Volksgezondheid is namelijk een van de initiatiefnemers, gezamenlijk met onder andere het Longfonds en KWF Kankerbestrijding. Omdat we het met z'n allen doen, is de kans dat men opgeeft een stuk kleiner. De kans dat je weer start met roken is vijf keer kleiner geworden. Meer dan genoeg redenen om deel te nemen aan Stoptober!

Afbeelding