Mariëtte Mol vertelt samen met Jan Sloof over Voorschotenaren. De film is online te bekijken. Foto: VSK
Mariëtte Mol vertelt samen met Jan Sloof over Voorschotenaren. De film is online te bekijken. Foto: VSK Foto:

Dé film gemist?

De film ‘Het Dorp van Toen’ werd op Open Monumentendag vertoond in het Filmtheater, museum van bibliotheek. Wie de film gemist heeft kan deze nu ook online bekijken op oudgroenenleefbaarvoorschoten.nl en studiogradi.com.

Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten (OGLV) en Studio Gradi maakten de korte film over de rijke geschiedenis van het dorp. Jan Sloof en Mariëtte Mol (Wapen van Voorschoten) vertellen hoe Voorschotenaren werkten en leefden, over Leidse kaas, bier, de dorpspomp en dat de huidige Dorpskerk misschien niet zo oud is als je zou denken. Bewoners van de eeuwenoude panden in de Voorstraat, Treubstraat en Molenlaan verhalen over de eerdere bewoners van hun pand, het werk wat ze deden, de rijkdom die werd omgezet in deftige muurschilderingen en over de armoede.
'Er is ontzettend veel te vertellen over het dorp en de monumenten die bewaard zijn gebleven', aldus Henny van der Klis, van OGLV. 'Deze verhalen wilden vastleggen in een film, zodat de herinnering aan het dorp ook voor volgende generaties beschikbaar blijft.'