Kasteelbeheerder Peter van der Meer op zijn favoriete plek op Duivenvoorde waar hij uitkijkt op het park en de partytent waar ook evenementen plaatsvinden, links een portret van Johan Steengracht
Kasteelbeheerder Peter van der Meer op zijn favoriete plek op Duivenvoorde waar hij uitkijkt op het park en de partytent waar ook evenementen plaatsvinden, links een portret van Johan Steengracht Foto:

Kasteelbeheerder zijn
is mooi en afwisselend

Niet lang geleden hadden de laatste bewoners van Kasteel Duivenvoorde de prachtige keuken van het kasteel nog in gebruik, na het vertrek van de familie heeft kasteelbeheerder Peter van der Meer, deze keuken uitgekozen als zijn favoriete werkplek op het kasteel. ‘Ik geniet hier van de originele details en het schitterende uitzicht op het landschapspark', zegt hij.

'De weg naar kasteelbeheerder op Duivenvoorde was een bijzondere, ik studeerde scheikunde, na mijn afstuderen was er weinig werk in die richting en belandde ik als ict’er in de hectiek van de dealingroom bij een grote bank. Eigenlijk had ik het idee een B&B te beginnen maar kwam terecht kwam op kasteel Duivenvoorde, eerst als plaatsvervanger en in januari dit jaar als officieel kasteelbeheerder. Ik vind het heerlijk om mij volledig in te zetten voor het instant houden van dit prachtige monumentale erfgoed en gastheer te zijn voor de bezoekers. Kasteelbeheerder zijn is mooi en afwisselend, geen dag is hetzelfde. Het ene moment ontvang ik gasten en bespreek de organisatie voor grote partijen, bedrijfsbijeenkomsten en bruiloften en even later sta ik in een duikpak op de ladder in de kasteelgracht ramen te wassen of te klussen. 

Ik word bijgestaan door een gemotiveerde groep vrijwilligers, plaatsvervangend kasteelbeheerder. Hiervoor zoeken wij nog extra mensen. Een leuke manier om je gemiddeld 2 dagen per maand in te zetten voor dit schitterende landgoed en deel uit te maken van de groep van ruim 100 vrijwilligers van Duivenvoorde. Kleine klussen in en rond het kasteel doen we met deze klusploeg zelf, voor het groot onderhoud heb ik contact met architecten van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

Vooral bij bruiloften is het mijn passie om het bruidspaar en hun gasten de dag van hun leven te bezorgen. Ik bespreek van te voren het programma en overleg met de catering. Binnenkort zal ik ook als Babs (buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand) kunnen optreden en op die manier mijn bijdrage aan een mooie bruiloft kunnen geven.

We gaan een drukke tijd op Duivenvoorde tegemoet met evenementen die belangrijk zijn voor de inkomsten voor het kasteel. Naast deze sales inkomsten zijn voor ons ook sponsors en bijdragen van donoren belangrijk, relaties met bedrijven en privé personen die ons een warm hart toedragen, kunnen Vriend van Kasteel Duivenvoorde worden, zie daarvoor onze website www.kasteelduivenvoorde.nl daar lees je er alles over.

Het kasteel blijft tot 19 december dit jaar open voor rondleidingen. Afgelopen maanden hebben we de audiotour ontwikkeld, een tour die in verschillende talen wordt gegeven en voor kinderen is er een speciale ‘familieversie’, waarbij de kinderen met een koffertje vol opdrachten het kasteel doorgaan.

Een andere manier om inkomsten te verwerven is de jaarlijkse kerstbomenverkoop. Hele families komen dan zelf een boom uitgraven; vanaf vrijdag 3 december a.s. kan dit weer. En we hebben ook een bomenadoptieplan, met ‘Vier het leven, adopteer een boom op Duivenvoorde' hopen wij meer inkomsten te genereren voor onderhoud van het bos. De donateurs krijgen een bordje met naamsvermelding bij de boom en een certificaat, zie ook hiervoor de website van het kasteel.

Het is duidelijk dat er hard gewerkt wordt door de vrijwilligers op Duivenvoorde, meer vrijwilligers zijn dan ook van harte welkom. 'Dus, mensen die het leuk vinden om mij als kasteelbeheerder te vervangen en handige mensen die het klusteam willen versterken, meld je aan en voor je het weet ben jij ook met het Duivenvoordevirus behept', lacht Peter.

Afbeelding