Het echtpaar Kuijk vierde van de zomer het platinum huwelijk. Ze zijn maar liefst 70 jaar getrouwd. Foto: VSK
Het echtpaar Kuijk vierde van de zomer het platinum huwelijk. Ze zijn maar liefst 70 jaar getrouwd. Foto: VSK Foto:

Echtpaar Kuijk is 70 jaar getrouwd: platinum huwelijk

De klasgenoot waarmee mevrouw in 1947 naar het eindexamenfeest ging, bleek een wel heel erg leuke broer te hebben. De ontmoeting is het begin van een avontuurlijk huwelijk dat hen over de hele wereld bracht. In juni 1951 werd er getrouwd en dus heeft het paar de platinum status bereikt: 70 jaar huwelijk. 

Vanwege de coronamaatregelen kon de burgemeester in juni niet op bezoek komen, daarom werd de 94e verjaardag van meneer, afgelopen week, als nieuwe datum gekozen. Mevrouw komt uit Heemstede en meneer uit Bentveld, vlakbij Aerdenhout. Wel een sjieke omgeving?  'Toen nog niet hoor, lacht mevrouw. Ze gaat verder: 'Ik had helemaal geen zin in dat feest maar mijn moeder drong nogal aan. Toen ze de volgende dag vroeg hoe het was, zei ik alleen maar 'hij heeft wel een leuke broer'. Toen wist ze genoeg!'

Meneer werkte als ingenieur bij Shell en mevrouw werd fysiotherapeute in een maatschap. Lang heeft ze dat niet kunnen doen want vanwege het werk van meneer werd het gezin uitgezonden. Ze hebben overal in de wereld gewoond, van Nieuw-Guinea tot Bolivia en Venezuela en van Engeland tot Duitsland en Denemarken. Intussen werden er drie kinderen geboren. 'Toen de oudste naar de middelbare school moest zijn we terug naar Nederland gegaan.' 35 jaar geleden kwam het paar in Voorschoten wonen. 'Nooit een moment spijt gehad van die stap. Dit is nog een hecht en gezellig dorp waar mensen elkaar groeten', zegt meneer.

Tot grote verbazing van meneer kreeg het paar zelfs een felicitatiebrief van de Koning. 'Zo bijzonder is het nou toch ook weer niet?' Maar zijn vrouw vult aan: 'het is wel bijzonder dat we er allebei nog zijn.' En wat is hun geheim? 'Goed voor elkaar zorgen, dan komt het wel goed!' Het feest is al geweest. De kinderen, 8 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen organiseerden een lang weekend met de hele familie ergens in het land. Daar maakten ze een fotoboek van, als herinnering voor het paar. Het werd trots aan de burgemeester getoond. En dan neemt meneer de kans waar om eens met de burgemeester over een onderwerp te praten wat hem na aan het hart ligt: zonnepanelen. 'Als ieder huis met panelen nou eens een lagere ozb krijgt, dan levert het mensen direct op en willen ze wel meewerken.' Er ontspint zich een leuke discussie tussen de twee en blijkt wel dat het paar goed op de hoogte is.