Fred Snelderwaard deelt maandelijks zijn 'hersenspinsels' met onze lezers. Foto: PR
Fred Snelderwaard deelt maandelijks zijn 'hersenspinsels' met onze lezers. Foto: PR Foto:

De afrekencultuur in
Den Haag loopt uit de hand



Lastige titel dacht ik bij het schrijven. U denkt misschien dat die Snelderwaard zich ook op het pad van de misdaadverslaggeving gaat begeven. Dat zeker niet hoewel ik echt diepe bewondering heb/had voor mensen als John van de Heuvel en Peter R de Vries van deze wereld.

Ik werd getriggerd door het opstappen van een kamerlid van de SP in de tweede kamer. Nu weet u misschien dat de SP niet mijn politieke partij is maar deze persoon heeft een stelling ingenomen die ik zeer onderschrijf

Foutje… wegwezen
Hij is opgestapt als kamerlid vanwege 2 redenen. 1 de “fusie” tussen SP en PvdA in de formatie , en 2, omdat de afrekencultuur in de Tweede Kamer hem tegenstaat.
Ook Kees van der Staaij (SGP) heeft in de media een oproep gedaan om niet elke fout van een bewindspersoon op te kloppen en te smijten met eisen van aftreden. Deze “op-klopperij” heeft volgens deze heren meer te maken met het profileren van de eigen partij/ persoon dan met de inhoud van de discussie. Als er iets misgaat dan staan alle partijen te trappelen om de betreffende persoon of personen aan te spreken.
Dat is uiteraard de taak van de Kamer maar het gaat tegenwoordig zo ver dat om ieder wissewasje het kabinet ter verantwoording wordt geroepen. De moties van wantrouwen en afkeuring vliegen je om de oren Eerlijk gezegd, volgens mij zou het kabinet hun tijd beter kunnen besteden dan continue te moeten opdraven

Werving en Selectie
Daarnaast, als een gekwalificeerd persoon bij een volgend kabinet (als dat er ooit nog komt) gevraagd wordt om minister te worden dan denk je toch wel 2 keer na voordat je in een dergelijke schiettent achter een kansel gaat staan. Het is nogal wat om als “target” te worden gebruikt voor een aanvaller die alvast aan de volgende verkiezingen denkt.

Daarnaast zien we het ook in de maatschappij. Als er iets misgaat dan zit iedereen er direct bovenop. Begrijpt u me niet verkeerd. Iedere job brengt verantwoording met zich mee en als iets echt fout gaat heeft dat consequenties en kan niet altijd met “sorry” worden afgedaan. Maar laten we er allemaal vooral vanuit gaan dat iedereen zijn best doet voordat hij/zij wordt afgerekend.

Ik wens u een opbouwende maand toe

mr Fred Snelderwaard (fsnelderwaard@accountantskoeleman.nl)