Afbeelding
Foto: JOHN BRUSSEL

Dubbel gezicht

Social media is niet meer weg te denken uit ons leven; Whatsapp, Instagram, Facebook, Tiktok, Twitter, etc. We zijn er maar druk mee de hele dag. Ook ik! Gezellig appen met mijn vriendinnen over altijd boeiende nieuwtjes en onderwerpen waar alleen vrouwen uren over kunnen praten, bij iedere melding van een nieuwssite toch even snel kijken wat er aan de hand is in de wereld en op Facebook en Twitter plaats ik regelmatig berichten. Meestal over waar ik mee bezig ben met mijn werk en soms tussendoor een privé berichtje. Social media heeft ons op een bepaalde manier dichter bij elkaar gebracht. Zo werd er tijdens de lockdown volop met ouders, opa’s en oma’s gevideobeld en zien we dat social media ook troost kan bieden.

De keerzijde is dat er weinig remmingen lijken te zijn om oordelen te ventileren en berichtjes te sturen met een bepaalde inhoud. Sinds mijn aantreden als burgemeester en mijn Facebook account publiek toegankelijk is, heb ik via messenger ontelbare huwelijksaanzoeken en liefdesverklaringen gekregen en bijzondere foto’s mogen ontvangen. Als ik alles had bewaard, had ik er een jaarkalender van kunnen maken. Uiteraard vroegen de heren in kwestie aan mij of ik ook een foto van mijzelf kon terugsturen. Mocht u twijfelen aan wat ik toen heb gedaan: ik heb geen foto’s teruggestuurd en nadat ik was uitgelachen (toegegeven, dan kan soms best even duren) heb ik alles verwijderd, geblokkeerd en gerapporteerd.

Zorgelijker vind ik de tendens dat een steeds groter wordende groep mensen vindt dat zij alles kunnen en mogen zeggen op social media. Dit onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Ja, deze vrijheid hebben wij en laten we daar dankbaar voor zijn. Wat mij betreft gaat deze vrijheid hand in hand met een verantwoordelijkheid voor wat we zeggen en wat dat voor impact heeft. 

Het afgelopen jaar is deze tendens scherper geworden. Je mag het uiteraard oneens zijn met de corona maatregelen, maar de vergelijking met de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog en alle verschrikkingen die daar zijn gebeurd, is zo volkomen misplaatst dat ik er geen woorden voor heb. Datzelfde geldt ook als politieagenten, boa’s, ambtenaren of bestuurders worden vergeleken met nazi’s. Besef dat deze mensen ook gewoon iemands vader of moeder, dochter of zoon zijn, die naar eer en geweten hun werk doen. Net als u.

Het dubbele gezicht van social media zal altijd blijven, maar we kunnen er wel met elkaar voor zorgen dat de samenleving een stukje beter en mooier wordt door social media. Laten we de discussies op de bal houden en niet op de persoon, omkijken naar diegenen die steun nodig hebben en positieve berichten met elkaar delen.

Burgemeester Nadine Stemerdink