Afbeelding
Foto: Tjapko de Heus

IJscoman

In mijn jeugd leek ijscoman hét ideale beroep. Ik zat toen net op de lagere school in Voorschoten. Mijn rolmodel was Piet de ijscoman, die met een bakfiets van Eigeman op een aantal vaste plekken in het dorp stond. 

Mijn voorkeur had ongetwijfeld te maken met het feit dat Piet heel populair was, toen al, bij jong en oud. Altijd vriendelijk en vrolijk.  En uiteraard vanwege de kwaliteit van zijn schepijs. Mijn vader vond het niet zo’n goed idee, want wat moet je dan in de winter doen. Een kantoorbaan leek hem beter. In de vakanties mocht ik wel eens mee naar zijn kantoor bij De Raad van Arbeid aan de Breestraat in Leiden. Het was er altijd gezellig met veel mensen die steeds stapels papier uit kasten haalden en er daarna weer in opborgen.
Enkele weken terug was het Kinderboekenweek met als thema ‘Worden wat je wil’. Kinderboeken zijn vaak een bron van inspiratie om na te denken over beroepen en over waar je goed in bent. Mijn ouders vroegen mij regelmatig , wat ik later wilde worden, zeker als er een schoolkeuze moment zat aan te komen. Aan het eind van de lagere school was er dan vaak een advies van het schoolhoofd daarover.
In de dagelijkse praktijk als loopbaancoach en re-integratiebegeleider vraag ik altijd hoe mensen in hun huidige werk gekomen zijn en of ze in hun jeugd daarover nagedacht hadden. Meer dan de helft van mijn kandidaten geeft aan dat ze min of meer bij toeval in hun huidige werk terecht gekomen zijn en daar ook nooit zo bij stil gestaan hebben. Soms koos men dezelfde richting als een van de ouders, of een oudere broer of zus. Uiteindelijk blijkt het ook heel veel later goed mogelijk om een nieuwe loopbaankeuze te doen op basis van je ontwikkelde talenten en interesses.
Uiteindelijk ben ik geen ijscoman geworden, ik wilde graag voor en in een organisatie werken waarvan ik de doelstellingen kon onderschrijven. Dat is voor mij altijd belangrijk gebleven. Ik kon dit doen bij de overheid, bij zakelijke dienstverleners en nu als zelfstandige. Terugkijkend zie ik wel een rode draad, maar in den beginne had ik geen plan of droom.

Ron Vonk loopbaanadviseur