Gemeentebestuur wil bieb als multifunctionele accommodatie

Het college heeft een definitief ontwerp aan de raad gestuurd voor een Multifuntionele Accommodatie in de bibliotheek aan de Wijngaardenlaan. Uit de quick scan tussen deze locatie en het burgerinitiatief, dat de MFA liever in Het Kruispunt wilde, blijkt dat deze laatste niet alleen duurder is maar ook erg onzeker. 

Groot probleem bij het burgerinitiatief was de sloop van Het Kruispunt, een gemeentelijk monument. De quickscan wees uit dat dat plan financieel niet haalbaar en onzeker is. Vooral de sloop kost veel en zal ook voor wat betreft vergunningen, en eventuele bezwaren, veel langer duren, zeker vijf jaar. De bibliotheek daarentegen is per direct beschikbaar. De MFA zou daar in 2023 in gebruik kunnen worden genomen. Volgens de voorstellen is hiervoor een eenmalige investering nodig van € 4,5 miljoen voor de verbouwing. De bibliotheek neemt de kosten voor inrichting en inventaris van ruim 6 ton voor haar rekening. De gemeente staat hiervoor garant. Jaarlijks is wel een kleine 3 ton extra op de gemeentelijke begroting nodig. 

Volgens het ontwerp wordt de huidige bibliotheek aan de Wijngaardenlaan grondig verbouwd en volgens niveau A+++ verduurzaamd. Ook komen er balies die voor meerdere doelen bruikbaar zijn. Opvallende elementen in het ontwerp zijn een nieuwe grote zaal voor 100 personen, diverse kleinere lokalen, spreekkamers en een kleine zaal die door verschuifbare wanden geschikt is te maken voor bijeenkomsten tot 150 personen. Ook een leescafé , een horecavoorziening en kantoorruimtes maken deel uit van het ontwerp. Op 4 november praat de raadscommissie Burger & Bestuur over het voorstel en op 18 november de gemeenteraad. Meer info: www.voorschoten.nl/mfa-bibliotheek.