Dico en zijn vrouw Jeanneke. Wie geïnteresseerd is in het boek kan een mail sturen naar jeannekedenooijer@gmail.com
Dico en zijn vrouw Jeanneke. Wie geïnteresseerd is in het boek kan een mail sturen naar jeannekedenooijer@gmail.com Foto:

'Uitgesproken', de kroniek
van het leven van Dico

Hij is niet de eerste en zeker niet de laatste die zijn levensverhaal opschrijft. 'Uitgesproken' heet het boek van Voorschotenaar Dico van Barneveld. Bijzonder is wel dat begin dit jaar bij de 80-jarige de ziekte ALS werd geconstateerd waardoor als eerste zijn spraakvermogen uit is gevallen. De titel is dus ook letterlijk. Wat blijft is een heerlijk leesbaar boek over het leven in Voorschoten vanaf de jaren veertig.

'Ik hoef geen grafsteen, ik laat dit boek na', vertelt Dico, bijgestaan door zijn vrouw Jeanneke. 'Toen mijn moeder op 96-jarige leeftijd overleed realiseerde ik me dat ik weinig van mijn ouders wist. Wat waren hun wensen, dromen, teleurstellingen en verdriet? Daar werd vroeger nooit over gesproken. Dat wilde ik niet voor mijn zoon, ik wilde gekend worden.' Daarbij komt dat schrijven hem niet vreemd is want Dico was jarenlang columnist van de Vereniging Ouderenbelang Voorschoten. Samen met Jeanneke corrigeerde hij tot voor kort ook de nieuwsbrieven.'In eerste instantie ben ik rustig gaan schrijven aan de hand van oude foto's maar na de diagnose die ik in januari 2021 kreeg, had het ineens haast. Jeanneke en ik besloten dat het boek op mijn 80e verjaardag klaar moest zijn. En zo is het ook gegaan. Alle 80 gasten (dat was toeval) kregen het mee.'Dico heeft het boek in vier seizoenen ingedeeld en het begint bij de winter. 'De periode van mijn grootouders die in Wassenaar, in de Horsten, leefden. Mijn vader werd gymnastiekleraar in Voorschoten en wij kinderen zijn hier allemaal geboren en opgegroeid. Winter is de periode tot mijn 20e verjaardag en zo elke keer 20 jaar verder.'

Dico werd in 1941 geboren aan de Narcisstraat. Hij verhaalt over zijn opa die met de bakfiets van Daan Tut naar Noord-Holland fietste voor eten. Hardlopen met levenslange vriend Piet Barmentloo, naar school met Nico Schouten, films kijken in het Greenway theater maar ook het overlijden van zijn zus Nelleke op 13-jarige leeftijd. 'Zij had ernstig astma en destijds waren er geen medicijnen voor. Jeanneke was een vriendin van Nelleke. Wij zijn elkaar later uit het oog verloren maar kwamen elkaar 13 jaar geleden weer tegen en toen sprong de vonk over.' Dico vertelt ook over zijn buitenlandse avonturen maar hij kwam altijd weer terug naar het dorp. Daar stond tennis hoog in het vaandel, met Piet, Wim Verheij en Ton Edelaar.
En dan de uitsmijter, op de laatste pagina: 'ik vond mijn levensreis op deze aarde een avonturenreis. Ik heb ervan genoten. Mijn aanbeveling is dat ook voor jullie: Geniet ervan!'