Van elke boom en bijna elke struik in het Berkhoutpark is online informatie te vinden. Foto: gemeente Voorschoten
Van elke boom en bijna elke struik in het Berkhoutpark is online informatie te vinden. Foto: gemeente Voorschoten Foto:

Burgemeester Berkhoutpark
op de kaart gezet

Het mysterie van het Burgermeester Berkhoutpark is opgelost! Wie waren toch die boomknuffelaars die al drie seizoenen lang bijna elk weekend bomen in het park omarmden? Het waren Hans van Daalen en Sjaan van Agtmaal, natuurliefhebbers met een grote plantkundige kennis. Zij hebben voor alle bomen en bijna alle struiken in het park de soort bepaald, de maten opgemeten en het resultaat op een interactieve kaart gezet. Het ‘knuffelen’ was dus niet daadwerkelijk knuffelen, maar het bepalen van de boomomtrek met een meetlint. 

Hans en Sjaan kozen voor het Burgemeester Berkhoutpark omdat dit een uniek park is met een bijzondere rijkdom aan soorten, momenteel al ruim 320! Het is al bijna een bomentuin, en de gemeente overweegt om die status ook officieel aan te vragen. Natuurlijk blijft iedereen welkom. Er gaat niets af, er komt alleen wat bij.
Bomen op de kaart gezet
Het resultaat van Hans en Sjaans inspanningen is te zien op een interactieve kaart, gemaakt door Erik Zachte. Het makkelijkst is naar https://openbomenkaart.org/ te gaan in je webbrowser van je smartphone, tablet of thuis-PC, en op de foto van het Burgemeester Berkhoutpark (zie onderstaande foto) te klikken. Voor elke boom en bijna elke struik kun je dan op het scherm een cirkel aanklikken. Er verschijnt niet alleen de naam en een foto, maar ook de boomstam- of struikomtrek en de hoogte. Ook verschijnen er weblinks met meer informatie.

Veel verschillende boomsoorten
Je kunt ook zien hoeveel bomen er zijn van een soort. Om de bomen vervolgens makkelijk te vinden in het park, klik je in de soortenlijst op een naam en alle cirkels voor die soort beginnen op de kaart te knipperen.

Binnenkort plaatst de gemeente Voorschoten ook informatieborden in het Burgemeester Berkhoutpark met een zogenaamde QR-code. Door deze QR-code te scannen met je smartphone kom je direct op de digitale kaart van het park.

Afbeelding