Ben van der Hoff schrijft maandelijks over gezonde lifstyle.Foto: Vsk
Ben van der Hoff schrijft maandelijks over gezonde lifstyle.Foto: Vsk Foto:

Schijf van Vijf nodig vervangen door de schijf van Life

‘Het Voedingscentrum doet krampachtig en spastisch over plantaardig eten’, zegt diëtiste Faasen, een van de opstellers van de Schijf for Life. Deze boute uitspraak is uit het hart gegrepen van menig voedingsdeskundige.

Het Voedingscentrum is een weinig flexibele instantie. Niet alleen is het erg behoudend, maar loopt zelfs vaak achter wetenschappelijke feiten aan. Gefundeerde kritiek van (alternatieve) medici en voedingsdeskundigen wordt stelselmatig geweerd. De groep Faasen stelt dat de Schijf van Vijf ouderwets is en schadelijk voor het milieu en komt met de Schijf for Life. Met dit plantaardig voedingsadvies zijn er weinig aanvullende supplementen nodig. Vitamine D en B12 moeten wel worden toegevoegd, waarbij mag worden opgemerkt dat een groot deel van de Nederlandse bevolking überhaupt een tekort laat zien, zeker wat vitamine D betreft. Al of niet plantaardig (vegetarisch) eten is overigens een persoonlijke keuze.

Deze diëtistegroep heeft gelijk wat de staat van dienst van het Voedingscentrum betreft. We gaan die Schijf van Vijf op andere gronden aan een verder onderzoek onderwerpen. Het gewicht dat het Voedingscentrum aan de diverse voedingsgroepen in de schijf toekent komt niet overeen met recent wetenschappelijk onderzoek. Alleen de delen dranken en groente en fruit zouden in de schijf gehandhaafd mogen worden. Koolhydraten (brood, graanproducten, aardappelen) maken een te groot onderdeel uit van de schijf. Nog steeds adviseert het Voedingscentrum zo'n 55% koolhydraten in de dagelijkse voeding. Koolhydraten en directe suikers, de veroorzakers van diabetes 2, zouden minimaal gehalveerd moeten worden. Maar ook de aandacht voor zuivel is ongezond groot. Of koe(melk) gezond is, daar mag je een groot vraagteken bij zetten. De afgeleide producten zoals kaas en kwark krijgen het voordeel van de twijfel omdat ze gefermenteerd (toevoeging goede bacteriën) zijn en de belangrijke vitamine K2 leveren. In de column van de volgende maand (Melk het witte misverstand) wordt daar uitgebreid aandacht aan besteed. De vetten zouden een groter aandeel in de schijf moeten krijgen. Het Voedingscentrum hanteert de wetenschappelijk achterhaalde stelling dat verzadigd vet ongezond zou zijn en derhalve vervangen moet worden door onverzadigd vet. In een van de volgende columns wordt deze misvatting uit de doeken gedaan.

Ben van der Hoff